Newsletter | Prenumerata | E-wydania | Mobile | RSS
Dołącz do nas:
    
Tutaj jesteś: Strona główna | Tygodnik  Archiwum  Święta Magdy Gessler - Ryba? Karp!

Święta Magdy Gessler - Ryba? Karp!

Po podzieleniu się opłatkiem delektujemy się najlepszym śledziem na świecie, od którego w dużej mierze zależy udana wigilia. To bardzo trudne danie, niewiele osób potrafi je dobrze przygotować. Wyręczają nas supermarkety, gdzie można kupić formy filetowe, które zdecydowanie odradzam.
Śledzia matiasa moczymy całą noc w mleku. Ocet gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i lubczykiem, po czym studzimy. Białą cebulę kroimy w duże talarki i zanurzamy w zimnej zaprawie. To bardzo ważne, żeby zaprawa była zimna, bo dzięki temu zanurzona w niej cebula zachowa jędrność. Wymoczone śledzie przekładam marynowaną cebulą, zalewam olejem lnianym i dodaję że trzy plasterki cytryny. Cytryny nie powinny być pryskane, bo goryczka zepsuje smak śledzia. Jeśli nie jesteśmy pewni jakości cytryn, warto je wcześniej na noc zanurzyć w wodzie – dzięki temu stracą nieprzyjemny posmak. Nie radze używać oleju rzepakowego, by potrawa nie pachniała karmazynem z lat 60. Oleje z fistaszków czy pestek winogron w tym wypadku też nie spełnią naszych oczekiwań, bo to przecież polskie, a nie śródziemnomorskie święto. Nieco inaczej jest z oliwą z oliwek. Ta króluje na polskich stołach od dawna, w XIX w. było jej już w polskiej kuchni sporo. Podobnie jak sardeli, które też nie są nowym wynalazkiem. Moja babcia całe życie opowiadała o sardelach i minogach, które młode pokolenie odkrywa dziś na nowo, nie wiedząc, że kiedyś stanowiły one istotną część rdzennie polskiej kuchni.
Skocz do tekstu
REKLAMA

Bardzo ważnym wigilijnym daniem jest karp. Choć przez wielu znienawidzone, to nasze karpie z Opola Lubelskiego są przecież najlepsze na świecie. Tam karpie hoduje się tak samo od trzystu lat. Zajmuje się tym cała rodzina, która przygotowuje do sprzedaży cześci karpia z połamanymi ościami, żeby nikomu nie zrobiły krzywdy. Sposób, w jaki w Lubelskiem przygotowuje się tę rybę, nazwałam faworkami z karpia. Dzwonka karpia nacinamy tak, jak nacina się faworki, i wywracamy na drugą stronę. Lekko oprószamy je mąką, rozgrzewamy pełen garnek oleju słonecznikowego i na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy wywinięte dzwonka. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień do minimum, dzięki czemu ryba zacznie się powoli konfitować. Już się zamknęła z wierzchu, pozostawiając to co najlepsze, w środku jeszcze musi się gotować, dochodzić do właściwego smaku. Przy tak wysokiej temperaturze resztki ości się rozpuszczają, więc podczas jedzenia nie musimy się nimi przejmować. Dzięki temu wszyscy ci, którzy boją się karpia ze względu na ości, mogą się nim rozkoszować do woli, nie martwiąc się o ewentualne udławienie.

Ważną sprawą jest także odpowiednie traktowanie karpia. Całym sercem sympatyzuję z rozmaitymi ruchami obrony karpia, których członkowie szczególnie teraz, przed świętami, głośno proszą o jego ludzkie traktowanie. Wigilijna tradycja nie mówi nic o torturowaniu ryby w supermarkecie. Jeśli chcemy zjeść dobrego karpia, kupmy go w miejscu, o którym wiemy, że nie traktuje się tam hodowli i sprzedaży ryb wyłącznie jako sposobu na szybkie zarobienie pieniędzy. To, co się dzieje wokół sprzedaży wigilijnego karpia w dużych miastach, jest częścią przerażającego spektaklu nabijania kabzy przed świętami. Naprawdę nie musimy w tym uczestniczyć.

Podziel się
(niezalogowany)
Nick
też magda 83.27.65.*
Data dodania
2012-11-30 15:25:32
  
(niezalogowany)
Nick
opolanka 79.185.83.*
Data dodania
2011-07-18 22:55:24
  













z dnia: 2014-04-24

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Dodatek
Petelicki. Ostatni strzał
Polecamy
Prenumerata już od 59 zł !
Polecamy

Dodatkowe opcje wyszukiwania:
Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. zamknij
Więcej informacji w naszej Polityce prywatności