Newsletter | Prenumerata | E-wydania | Mobile | RSS
Dołącz do nas:
    
Tutaj jesteś: Strona główna | Tygodnik  Archiwum  Święta Magdy Gessler - Ryba? Karp!

Święta Magdy Gessler - Ryba? Karp!

Po podzieleniu się opłatkiem delektujemy się najlepszym śledziem na świecie, od którego w dużej mierze zależy udana wigilia. To bardzo trudne danie, niewiele osób potrafi je dobrze przygotować. Wyręczają nas supermarkety, gdzie można kupić formy filetowe, które zdecydowanie odradzam.
Śledzia matiasa moczymy całą noc w mleku. Ocet gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i lubczykiem, po czym studzimy. Białą cebulę kroimy w duże talarki i zanurzamy w zimnej zaprawie. To bardzo ważne, żeby zaprawa była zimna, bo dzięki temu zanurzona w niej cebula zachowa jędrność. Wymoczone śledzie przekładam marynowaną cebulą, zalewam olejem lnianym i dodaję że trzy plasterki cytryny. Cytryny nie powinny być pryskane, bo goryczka zepsuje smak śledzia. Jeśli nie jesteśmy pewni jakości cytryn, warto je wcześniej na noc zanurzyć w wodzie – dzięki temu stracą nieprzyjemny posmak. Nie radze używać oleju rzepakowego, by potrawa nie pachniała karmazynem z lat 60. Oleje z fistaszków czy pestek winogron w tym wypadku też nie spełnią naszych oczekiwań, bo to przecież polskie, a nie śródziemnomorskie święto. Nieco inaczej jest z oliwą z oliwek. Ta króluje na polskich stołach od dawna, w XIX w. było jej już w polskiej kuchni sporo. Podobnie jak sardeli, które też nie są nowym wynalazkiem. Moja babcia całe życie opowiadała o sardelach i minogach, które młode pokolenie odkrywa dziś na nowo, nie wiedząc, że kiedyś stanowiły one istotną część rdzennie polskiej kuchni.

Płatność SMS (tylko Polska)

koszt dostępu typ i czas dostępu numer SMS treść SMS
0,62 zł z VAT artykuł na 3 godziny 7055 wp0
ostatni znak
to cyfra ZERO
1,23 zł z VAT numer na 3 godziny 7136 wp1
4,92 zł z VAT 4 ostatnie numery na 24 godziny 7455 wp4
11,07 zł z VAT 4 ostatnie numery na tydzień 7936 wp9


Płatność kartą (Polska i zagranica)

Płatności realizuje:

e-card
Koszt dostępu Typ i czas dostępu
5 zł z VAT 4 ostatnie numery na 24 godziny
10 zł z VAT 4 ostatnie numery na tydzień
Płatnoć SkyCash

   Uruchom SkyCash, wykonaj przelew na poniższy numer,
wpisz kod w wiadomości i wyślij jak zwykły SMS.
Koszt dostępu Typ i czas dostępu Numer Kod
0,46 zł z VAT artykuł na 3 godziny 7055 wp0
ostatni znak
to cyfra ZERO
0,92 zł z VAT numer na 3 godziny 7136 wp1
3,69 zł z VAT 4 ostatnie numery na 24 godziny 7455 wp4
8,30 zł z VAT 4 ostatnie numery na tydzień 7936 wp9

Archiwum Wprost

Zamów archiwalny egzemplarz Wprost





Skocz do tekstu
REKLAMA

(niezalogowany)
Nick
też magda 83.27.65.*
Data dodania
2012-11-30 15:25:32
  
(niezalogowany)
Nick
opolanka 79.185.83.*
Data dodania
2011-07-18 22:55:24
  













z dnia: 2014-10-01

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Dodatkowe opcje wyszukiwania:
Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. zamknij
Więcej informacji w naszej Polityce prywatności