Newsletter | Prenumerata | E-wydania | Mobile | RSS
Dołącz do nas:
    
Tutaj jesteś: Strona główna | Aktualności  Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?

Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?

Sól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy fot. sxc.huSól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy fot. sxc.hu
Sól ma nie tylko nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy. Czym się od siebie różnią i którą z nich wybrać?
Sól oczyszczona, czyli tzw. sól kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych kuchniach. O jej popularności decyduje przede wszystkim niska cena za kilogram produktu. Jest to sól najtańsza, ale niestety nie posiada żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu ługowania. Posiada jedynie wartości smakowe.
Skocz do tekstu
REKLAMA

Sól jest nieodłącznym towarzyszem człowieka od tysiącleci. Była wykorzystywana przez wieki jako przyprawa nadająca smak przygotowywanym potrawom, środek konserwujący  i chroniący żywność przed psuciem, a czasem miała również działanie lecznicze. Sól jest ważnym elementem diety, chociaż należy zachować umiar w jej spożywaniu i mieć świadomość jaka sól jest najlepsza.W większości polskich domów na stole króluje sól kuchenna- ale czy przy jej kupowaniu ktokolwiek zastanawiał  się w jaki sposób jest produkowana i co zawiera w swoim składzie. Prawdopodobnie nie, bo gdyby tak było to większość z nas już dawno zrezygnowałaby z tego białego bezużytecznego proszku nie mającego nic wspólnego z solą.

Jeśli chcemy, aby sól dostarczała organizmowi substancji odżywczych, lepszym wyborem będzie sól kamienna. Jest ona wydobywana z dużych głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera wiele cennych minerałów.

Lekarze nie mają wątpliwości, że najzdrowsza jest sól morska. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląda cery. Na podstawie wieloletnich badań potwierdzono, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają tylko sól morską, znacznie rzadziej chorują na miażdżycę oraz białaczki limfatyczne.

eb




Podziel się













z dnia: 2014-09-13

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Dodatkowe opcje wyszukiwania:
Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. zamknij
Więcej informacji w naszej Polityce prywatności