Newsletter | Prenumerata | E-wydania | Mobile | RSS
Dołącz do nas:
    
Tutaj jesteś: Strona główna | Aktualności  Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?

Sól kamienna, morska czy kuchenna – którą wybrać?

Sól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy fot. sxc.huSól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy fot. sxc.hu
Sól ma nie tylko nadaje smak potrawom. Ma także silne działanie konserwujące, a niekiedy nawet lecznicze. Znajdziemy ja w niemal każdej kuchni, jednak nie każdy wie, że sól soli nierówna. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów soli spożywczych. Sól kuchenna, morska i kamienna to trzy podstawowe rodzaje tej przyprawy. Czym się od siebie różnią i którą z nich wybrać?
Sól oczyszczona, czyli tzw. sól kuchenna to najpopularniejsza odmiana soli spotykana w naszych kuchniach. O jej popularności decyduje przede wszystkim niska cena za kilogram produktu. Jest to sól najtańsza, ale niestety nie posiada żadnych właściwości odżywczych. Wszystkie cenne makro i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu ługowania. Posiada jedynie wartości smakowe.

Sól jest nieodłącznym towarzyszem człowieka od tysiącleci. Była wykorzystywana przez wieki jako przyprawa nadająca smak przygotowywanym potrawom, środek konserwujący  i chroniący żywność przed psuciem, a czasem miała również działanie lecznicze. Sól jest ważnym elementem diety, chociaż należy zachować umiar w jej spożywaniu i mieć świadomość jaka sól jest najlepsza.W większości polskich domów na stole króluje sól kuchenna- ale czy przy jej kupowaniu ktokolwiek zastanawiał  się w jaki sposób jest produkowana i co zawiera w swoim składzie. Prawdopodobnie nie, bo gdyby tak było to większość z nas już dawno zrezygnowałaby z tego białego bezużytecznego proszku nie mającego nic wspólnego z solą.

Jeśli chcemy, aby sól dostarczała organizmowi substancji odżywczych, lepszym wyborem będzie sól kamienna. Jest ona wydobywana z dużych głębokości w kopalniach soli. Nie ługuje się jej, więc zawiera wiele cennych minerałów.

Lekarze nie mają wątpliwości, że najzdrowsza jest sól morska. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląda cery. Na podstawie wieloletnich badań potwierdzono, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają tylko sól morską, znacznie rzadziej chorują na miażdżycę oraz białaczki limfatyczne.

eb




Podziel się













z dnia: 2014-07-25

Polecamy

Reklama
Dodatek
Petelicki. Ostatni strzał
Polecamy
Prenumerata już od 59 zł !

Dodatkowe opcje wyszukiwania:
Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. zamknij
Więcej informacji w naszej Polityce prywatności