Polska wieprzowina - towar silnie deficytowy

Polska wieprzowina - towar silnie deficytowy

Dodano:   /  Zmieniono: 
W 2011 roku produkcja wieprzowiny w Polsce zmniejszyła się o 17 proc. W 2012 roku była prawdopodobnie jeszcze mniejsza. Deficyt mięsa wieprzowego sprawia, że Polska musi zwiększyć import wieprzowiny z Niemiec, Danii i Holandii. O sprawie pisze "Gazeta Wyborcza".
Dziesięć lat temu pogłowie świń w Polsce wynosiło ok. 18 mln - dziś jest ich 11 milionów. A Agencja Rynku Rolnego przyznaje, że "struktura pogłowia trzody chlewnej oraz relacje cen skupu żywca wieprzowego do cen zbóż wskazują" na dalszą redukcję liczebności świń w Polsce w 2013 roku.

Dlaczego pogłowie świń spada? Okazuje się, że hodowla świń w Polsce się nie opłaca ze względu na drogą paszę i duże rozdrobnienie gospodarstw.

Producenci mięsa ostrzegają, że taka sytuacja sprawi, iż już wkrótce ceny mięsa wieprzowego w Polsce będą dyktować zagraniczni producenci, a w sklepach będzie trudno dostać wieprzowinę pochodzącą z Polski. Już dziś spożycie wieprzowiny w Polsce spada - niedawno statystyczny Polak zjadał 43 kg mięsa tego typu, teraz ok. 40 kg.