Ekspert o zakazie wędzenia wędlin: To wojna ekonomiczna

Ekspert o zakazie wędzenia wędlin: To wojna ekonomiczna

Dodano:   /  Zmieniono: 
Co dalej z wędzeniem mięsa? (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
- Zakaz wędzenia wędlin to śmierć dla małych firm - mówi na antenie Polskiego Radia Józef Pyzik, prezes Kongregacji Kupieckiej w Nowym Sączu.
- Jak będzie wyglądało grillowanie? Czy karkówka będzie zakazana? Czy grille znikną z naszych sklepów? Czy węgiel drzewny będziemy mogli jeszcze sprzedawać? Jest to wojna ekonomiczna między tymi, którzy chcą dominować - żeby zniknęły małe masarnie, które jeszcze podtrzymują rolnictwo, bo nie biorą tuczników z zachodnich krajów, lecz pozyskują surowiec z lokalnego rynku - mówi w rozmowie z Polskim Radiem Józef Pyzik.

W samych województwach małopolskim i podkarpackim działa kilkaset zakładów mięsnych, które produkują wędliny metodą wędzenia przy pomocy drewna. Nowe przepisy nie pozwolą na wędzenie na otwartym ogniu. Zdaniem Pyzika, jeśli wejdą w życie we wrześniu wielu przedsiębiorców zbankrutuje.

sjk, Polskie Radio