Czy prosecco może zagrozić szampanowi? Po raz pierwszy włoskiego trunku sprzedano więcej

Czy prosecco może zagrozić szampanowi? Po raz pierwszy włoskiego trunku sprzedano więcej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Rześkie, wyrafinowane i drogie... W szampanie jest coś niezwykłego. Jednak nadciągają zmiany.
Konkurencją okazał się włoski produkt - prosecco. Ten produkowany na północy Włoch napój jest łatwiejszy w produkcji, więc ma też niższą cenę. Dzięki temu trunek z Italii po prostu wyparowuje z półek. W 2013 roku po raz pierwszy sprzedano go więcej niż szampana: 307 do 304 mln butelek.

- Do dobrego szampana nie da się porównać cavy czy prosecco. Są pewnie szampany, które można porównywać z tymi dwoma trunkami. Ale nie te wielkie, znane marki. Jesteśmy znacznie, znacznie wyżej - przekonuje jednak prezes wytwórni Lanson, Philippe Baijot. - Nie martwię się o przyszłość szampana. To dobrze, że ludzie odkryli prosecco. Może pewnego dnia przerzucą się na szampana - dodaje.
 
Bloomberg/x-news