Bułgarskie media ostrzegają, że w sklepach w popularnych kurortach takich jak Złote Piaski można kupić mięso skażone wąglikiem.
Policja ustaliła, że skażone mięso trafiło do sklepów w Warnie i innych miastach północno – wschodniej Bułgarii. Śledczy nie wykluczają, że może też być sprzedawane w popularnych kurortach takich jak Złote Piaski.
Bułgarski resort zdrowia poinformował o kolejnych chorych krowach w miejscowości Młada Gwardia niedaleko Warny. To z tej wsi pochodziła zatruta wołowina sprzedana zakładowi w warneńskiej dzielnicy Asparuchowo. Mięso jedli także mieszkańcy wioski, W tej chwili są leczeni antybiotykami.
Policja aresztowała już cztery osoby, które odpowiadają za to, że mięso trafiło do sprzedaży. Daniel Paszow, szef policji w Warnie, poinformował, że zatrzymano m.in. właściciela zakładu, w którym wyprodukowano skażone mięso.
Wąglik to choroba zakaźna, wywoływana przez bakterię nazywaną laseczką wąglika (Bacillus anthracis). Wąglik występuje najczęściej u bydła, koni, owiec i kóz. Głównym źródłem zakażenia jest u zwierząt spożywana pasza zawierająca przetrwalniki bakterii. Człowiek może zarazić się wąglikiem drogą oddechową, pokarmową oraz przez skórę. W miejscu wniknięcia bakterie rozmnażają się powodując miejscowe zmiany zapalno-martwicze. Z ogniska pierwotnego dochodzi do rozprzestrzeniania się infekcji na cały organizm.
cnn
Bułgarski resort zdrowia poinformował o kolejnych chorych krowach w miejscowości Młada Gwardia niedaleko Warny. To z tej wsi pochodziła zatruta wołowina sprzedana zakładowi w warneńskiej dzielnicy Asparuchowo. Mięso jedli także mieszkańcy wioski, W tej chwili są leczeni antybiotykami.
Policja aresztowała już cztery osoby, które odpowiadają za to, że mięso trafiło do sprzedaży. Daniel Paszow, szef policji w Warnie, poinformował, że zatrzymano m.in. właściciela zakładu, w którym wyprodukowano skażone mięso.
Wąglik to choroba zakaźna, wywoływana przez bakterię nazywaną laseczką wąglika (Bacillus anthracis). Wąglik występuje najczęściej u bydła, koni, owiec i kóz. Głównym źródłem zakażenia jest u zwierząt spożywana pasza zawierająca przetrwalniki bakterii. Człowiek może zarazić się wąglikiem drogą oddechową, pokarmową oraz przez skórę. W miejscu wniknięcia bakterie rozmnażają się powodując miejscowe zmiany zapalno-martwicze. Z ogniska pierwotnego dochodzi do rozprzestrzeniania się infekcji na cały organizm.
cnn