W czasie wykopalisk w Owerni archeolodzy natrafili na kompleks spichlerzy z epoki galicyjskiej, których twórcy wynaleźli metodę "próżniowego" przechowywania żywności.
Archeolodzy odkopali w miejscowości Corent ponad 120 wydrążonych w skałach osadowych spichlerzy. Pochodzą one z okresu od około 800 do 50 lat przed naszą erą. W każdym z nich przechowywać można było ponad tonę zboża.
Galowie najpierw niszczyli przy użyciu ognia wszelkie bakterie i drobnoustroje. Następnie wypełniali spichlerze ziarnami w taki sposób, by powietrze nie dochodziło do najniższych warstw. W ten sposób zboże mogło być przechowywane latami.
Eksperci twierdzą, że metoda wymyślona przez Galów przypomina "pakowanie próżniowe".
rmf24.pl
Galowie najpierw niszczyli przy użyciu ognia wszelkie bakterie i drobnoustroje. Następnie wypełniali spichlerze ziarnami w taki sposób, by powietrze nie dochodziło do najniższych warstw. W ten sposób zboże mogło być przechowywane latami.
Eksperci twierdzą, że metoda wymyślona przez Galów przypomina "pakowanie próżniowe".
rmf24.pl