4 produkty, po które warto sięgać latem, jeśli chcemy schudnąć. W sezonie są tańsze

4 produkty, po które warto sięgać latem, jeśli chcemy schudnąć. W sezonie są tańsze

Dodano: 1
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło: Pixabay / sisdahgoldenhair
Odchudzanie w lato jest niezwykle przyjemne – świeże owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki, jesteśmy aktywni fizycznie, mamy lepszy humor i mniejszy apetyt na niezdrowe i tłuste przekąski. Jak wspomóc utratę wagi w tym sezonie?

Odchudzanie na ogół zaczynamy późną zimą lub wczesną wiosną. Dlaczego? By dobrze prezentować się w letnich ubraniach i podczas wakacyjnych wojaży. Warto jednak pamiętać, że w sezonie letnim mamy pod ręką mnóstwo warzyw i owoców, które sprzyjają utracie wagi, są pełne błonnika i wody. Włączenie ich do diety nie tylko wyjdzie nam na zdrowie (bogactwo witamin i przeciwutleniaczy), ale także pozytywnie wpłynie na figurę.

4 produkty, które warto włączyć latem do diety:

Owoce sezonowe
Jagody, maliny, jeżyny, truskawki - które z tych owoców lubisz najbardziej? A może wszystkie? Nie musisz ich sobie odmawiać. Każdy z nim jest prawdziwą bombą witaminową, pełną też drogocennych antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i błonnika, który pozytywnie wpływa na metabolizm i utrzymanie odpowiedniej figury. Dodatkowy plus? Są niskokaloryczne. Tylko uwaga - nie łącz ich ze śmietaną czy cukrem.

Arbuz
Lato bez arbuza? Nie wchodzi w grę! Ten kolorowy, soczysty owoc w większości składa się z wody. Jest moczopędny, co warto mieć na względzie w czasie konsumpcji. Pomimo niskiej kaloryczności, jest on napakowany przeciwutleniaczami, takimi jak likopen i witamina C. Arbuz zwiększa zawartość mikroelementów, a jednocześnie utrzymuje nawodnienie organizmu.

Ananas
Jest bogaty w witaminę C i potas. Jest również dobrym źródłem bromelainy, związku, który wykazuje właściwości przeciwzapalne w organizmie. W 100g świeżego ananasa znajdziemy około 40 kalorii, więc ananas zalicza się do owoców niskokalorycznych. Rewelacyjnie smakuje samodzielnie, ale sprawdzi się też jako dodatek do sałatek i koktajli.

Groszek
To doskonałe źródło białka i zdecydowanie zdrowsze niż mięso, które oprócz protein dostarcza też na ogół mnóstwo dodatkowego tłuszczu. Groszek zawiera także żelazo i błonnik. Spożywanie go daje uczucie sytości i może zapobiegać przejadaniu.

Źródło: myfitnesspal