Naukowcy: Niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw może mieć tragiczne konsekwencje

Naukowcy: Niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw może mieć tragiczne konsekwencje

Dodano: 
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa Źródło: Unsplash / rawpixel
Wyniki nowego badania sugerują, że niewystarczająca konsumpcja owoców i warzyw może być jednym z głównych czynników przedwczesnej śmierci. To dlatego, że produkty te potrafią obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka oraz poprawić zdrowie układu pokarmowego. Unikając warzyw i owoców działamy na szkodę naszego organizmu.

Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie (z przewagą tych pierwszych) jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety, promowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Chociaż nieustannie rośnie świadomość społeczna, a diety wegańskie i wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, jest mnóstwo ludzi, którzy sporadycznie sięgają po warzywa i owoce. Trzeba jednak pamiętać, że produkty te są bogate w witaminy, błonnik, potas, magnez i przeciwutleniacze.

Unikanie warzyw i owoców a zdrowie

Poprzednie badania (część Harvard-Health Nurse 'Health Study and Health Professionals Follow-up Study) potwierdziły, że dieta zawierająca dużo owoców i warzyw może jeszcze zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Po przeanalizowaniu tych wyników i połączeniu ich z wynikami innych badań, naukowcy oszacowali, że ryzyko chorób serca jest o 20% niższe wśród osób, które jedzą więcej niż pięć porcji owoców i warzyw dziennie, w porównaniu z osobami, które jedzą mniej niż trzy porcje na dzień.

Nowe badania, zaprezentowane podczas Nutrition 2019, corocznego spotkania American Society for Nutrition w Baltimore, sugerują, że niskie spożycie owoców może spowodować 1 na 7 zgonów z powodu chorób serca, a niski poziom warzyw spożycie może spowodować 1 na 12 zgonów z powodu chorób serca. Dane sugerują, że niska konsumpcja owoców powoduje ponad 1 milion zgonów z powodu udaru i ponad 500 000 zgonów z powodu chorób serca na całym świecie każdego roku, podczas gdy niskie spożycie warzyw powoduje około 200 000 zgonów z powodu udaru i ponad 800 000 zgonów z powodu chorób serca rocznie.

Czytaj też:
Masz około 30 lat? Oto co musisz zrobić, żeby utrzymać swoją wagę