Główne zalecenia diety niskosodowej. Kto powinien z niej skorzystać?

Główne zalecenia diety niskosodowej. Kto powinien z niej skorzystać?

Dodano: 
Solniczka
Solniczka Źródło: Fotolia / HandmadePictures
Dieta niskosodowa przeznaczona jest dla osób, które muszą ze względów medycznych ograniczyć spożycie sodu. Stosowana zgodnie z indywidualnymi zaleceniami, pomaga zarówno ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób, jak i wpływa na efektywne kontrolowanie już występujących problemów zdrowotnych. Kiedy stosuje się dietę niskosodową?

Nadmierne spożycie soli jest globalnym problemem, który wpływa na zwiększenie się liczby osób zmuszonych do zastosowania restrykcyjnej diety bezsodowej oraz znacznego ograniczenia ilości sodu w codziennym jadłospisie. Dla kogo sól jest szczególnie szkodliwa? Ile soli może jeść zdrowy człowiek, a jakie ilości soli są dopuszczone w diecie osób chorych lub zagrożonych rozwojem schorzeń wymagających radykalnego ograniczenia spożywania sodu?

Dlaczego sól szkodzi?

Sól kuchenna zawiera chlorek sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak spożywany w nadmiarze, przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń i utrudnia leczenie występujących już dolegliwości zdrowotnych.

Restrykcyjna dieta bezsolna nie jest polecana dla osób zdrowych, jednak spożycie soli i w tym przypadku trzeba ograniczyć; w celu zachowania dobrego zdrowia nie należy przekraczać maksymalnego dobowego spożycia soli, które zostało ustalone przez WHO i wynosi 5 g (płaska łyżeczka do herbaty).

Niestety, bardzo trudno jest kontrolować dzienne spożycie soli, gdyż jest ona obecne dodawana do większości produktów spożywczych, które zostały w mniejszym lub większym stopniu przetworzone. Z tego względu warto komponować swój jadłospis z produktów naturalnych oraz zrezygnować z przesadnego dosalania potraw.

Dla kogo dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa polecana jest dla osób:

  • chorych na nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia,
  • ze schorzeniami nerek np. zespołem nerczycowym,
  • u których występuje nadwaga lub otyłość,
  • u których występują zaburzenia gospodarki elektrolitowej,
  • obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób wymagających ograniczenia spożycia sodu.

Niewiele osób wie, że dieta uboga w sól zalecana jest dla małych dzieci – lekarze przypominają, aby dzieciom do 3. roku życia nie dosalać podawanych potraw oraz nie podawać bogatej w sód żywności np. fast-foodów.

W przypadku większości osób sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie, dlatego, jeżeli brak jest wskazań medycznych, to nie należy całkowicie z niej rezygnować, a decyzję o przejściu na dietę niskosodową warto poprzedzić konsultacją lekarską. Stosowanie zdrowej diety oraz przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, czyli wody niskosodowej jest sposobem na zachowanie prawidłowego poziomu sodu i uniknięcie zarówno nadmiaru sodu w diecie, jak i równie szkodliwych niedoborów tego pierwiastka.

Dieta niskosodowa – zasady

Zasady diety niskosodowej mogą być nieco różne w zależności od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia konkretnego pacjenta.

Główne zalecenia diety niskosodowe to:

  • rezygnacja z bogatych w sól z produktów spożywczych, do których należą np. kiszonki, produkty marynowane, wędzone i konserwowane, słone przekąski, fast-foody i inna żywność wysoko przetworzona,
  • rezygnacja z dosalania przygotowywanych potraw,
  • właściwe nawadnianie organizmu wodą o niskiej zawartości sodu.

Dieta niskosodowa zakłada znaczącą zmianę podejścia do odżywiania oraz wymusza zastosowanie się do określonych zasad przygotowywania posiłków i wyboru produktów spożywczych.

Dieta ograniczająca spożycie chlorku sodu wymaga całkowitego zaprzestania stosowania soli kuchennej, a także rezygnacji ze spożywania potraw smażonych i zmiany sposobu przygotowywania posiłków. Zaleca się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze oraz duszenie bez dodatku tłuszczu. Niezbędne jest komponowanie codziennego jadłospisu na bazie warzyw oraz owoców, chudego mięsa, chudego twarogu i fermentowanych napojów mlecznych, ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 (nie mogą to być ryby wędzone oraz konserwy rybne), kasz, nieoczyszczonego ryżu oraz innych, nieprzetworzonych produktów o niskiej zawartości sodu.

Czytaj też:
3 zdrowe produkty, które mogą utrudniać odchudzanie