Tyjesz od napojów, a nie od jedzenia. Czego nie warto pić?

Tyjesz od napojów, a nie od jedzenia. Czego nie warto pić?

Dodano: 2
Niebieski drink
Niebieski drink Źródło: Unsplash / Yuanbin Du
Zgodnie z nowym badaniem na myszach wpływ dodanej sacharozy na spożycie kalorii i masę ciała zależy od tego, czy jest ona w postaci płynnej czy stałej. Jeśli wyniki przekładają się na ludzi, mogłoby to sugerować, że otyłość powodowana cukrem pochodzi głównie od dosładzanych napojów.

Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii i Chin podawał myszom cukier w napoju lub jedzeniu przez 8 tygodni, a następnie porównał wyniki. W obu grupach dodany cukier stanowił 73 procent kalorii. „Spożycie napojów słodzonych cukrem to jedna z przyczyn otyłości i badaliśmy czy stała lub płynna postać cukru miała różny wpływ na masę ciała myszy”. – poinformował starszy autor John R. Speakman, profesor na Uniwersytecie w Aberdeen w Wielkiej Brytanii.

Czytaj też:
Sięgasz po takie napoje? Narażasz się na rozwój cukrzycy typu 2

Płynna sacharoza doprowadziła do przyrostu masy ciała

Naukowcy monitorowali masę ciała myszy, poziom tkanki tłuszczowej, spożycie kalorii i wydatek energetyczny. Sprawdzili również odpowiedź na glukozę i insulinę, aby ocenić, jak bardzo zwierzęta zbliżyły się do rozwoju cukrzycy.

Myszy, które dostawały sacharozę w wodzie do picia, dostarczały więcej kalorii, przybierały na wadze i zwiększał się ich poziom tkanki tłuszczowej. Te myszy, które miały taki sam poziom dodanej sacharozy w granulkach pokarmu, ale piły zwykłą wodę, były szczuplejsze i miały zdrowszy metabolizm niż te, które piły wodę z płynną sacharozą.

Myszy, których poziom tkanki tłuszczowej zwiększył się w wyniku picia płynnej sacharozy, rozwinęły również niższą tolerancję na glukozę i wrażliwość na insulinę, które są markerami podwyższonego ryzyka cukrzycy. Jednak autorzy łączą te niekorzystne markery metaboliczne ze wzrostem tkanki tłuszczowej, a nie bezpośrednio z wyższym spożyciem sacharozy.

Czytaj też:
Jak odzwyczaić się od słodyczy?

Płynny, nie stały cukier

Odkrycia mogą wyjaśnić, dlaczego wcześniejsze badania nad zwiększeniem ilości sacharozy w diecie myszy nie wykazały znaczącego wpływu na spożycie kalorii i masę ciała. W tamtych badaniach wprowadzili myszom dietę zawierającą tylko 30 procent sacharozy i dostarczali ją tylko w postaci stałej. Obecne wyniki pokazują, że myszy otrzymujące płynną sacharozę spożywały więcej kalorii niż w przypadku tego samego składu makroskładników odżywczych, ale w postaci stałej. Zespół sugeruje również, że odkrycia wskazują na istotność postaci płynnej.

Wiele badań na ludziach ujawniło związek między napojami słodzonymi cukrem a całkowitym spożyciem kalorii. To sugeruje, że kiedy ludzie spożywają więcej węglowodanów w postaci płynnej, nie kompensują tego poprzez zmniejszenie ilości spożywanej w postaci stałej.

Chociaż nowe odkrycia wykazały, że spożycie pokarmów stałych uległo pewnemu zmniejszeniu w wyniku spożycia wody wzbogaconej w sacharozę, zmniejszenie było niewystarczające do zrównoważenia zwiększonego spożycia kalorii z płynnej sacharozy. Dane te potwierdzają zatem sugerowaną rolę napojów słodzonych cukrem w rozwoju otyłości indukowanej dietą i insulinooporności.

Warto jednak zauważyć, że ilość sacharozy w wodzie myszy była znacznie wyższa niż ta obecna w wielu napojach słodzonych cukrem, które piją ludzie. Ta woda zawierała 50 procent cukru, co stanowi pięciokrotność ilości w średnim napoju typu cola i dwukrotnie więcej niż w wielu koktajlach mlecznych.

Czytaj też:
Lubisz słodkie napoje? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści

Czego nie warto pić, zwłaszcza po czterdziestce?

Jogurt pitny
Probiotyki świetnie sprawdzają się do utrzymania dobrego zdrowia jelit, ale nie wtedy, gdy są wypełnione dużą ilością substancji słodzących. Niektóre 400-mililitrowe opakowania mogą dostarczać nawet 360 kalorii i 45 g cukru!

Tonik
Jeśli zamówisz w barze gin z tonikiem myśląc, że przezroczysty drink jest lepszy dla twojego brzucha niż różnobarwne napoje gazowane, zastanów się jeszcze raz. Zaledwie 375 ml toniku może dostarczyć nawet 124 kalorie i 32 g cukru.

Herbatka przeczyszczająca
Środki przeczyszczające sprawiają, że pędem zmierzasz do toalety, gdzie szybko pozbywasz się wszelkich składników odżywczych, witamin i minerałów, które być może wciąż znajdują się w jelitach i czekają na wchłonięcie do organizmu. Długotrwałe stosowanie środków przeczyszczających może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, a nawet chorób. Istnieją lepsze i bezpieczniejsze sposoby na odchudzanie, a zażywanie środków przeczyszczających zdecydowanie nie jest jednym z nich.

Herbaty butelkowane
Herbata w najczystszej postaci jest jednym z najlepszych sprzymierzeńców odchudzania, jakie można znaleźć. Zawiera przeciwutleniacze, które usprawniają metabolizm, blokują powstawanie nowych komórek tłuszczowych, odpierają choroby i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Ale nie wszystkie herbaty są sobie równe, zwłaszcza te sprzedawane w butelkach. Jedno badanie wykazało, że musisz wypić 20 butelek kupionej w sklepie herbaty, aby otrzymać taką samą ilość przeciwutleniaczy, jaka jest obecna w jednym kubku tradycyjnej herbaty parzonej w domu. Ponadto większość herbat w butelkach ma brązowy odcień dzięki zabarwieniu ich karmelem (zamiast prawdziwej herbaty) i jest wypełniona większą ilością cukru niż niektóre ciasteczka.

Kawa w dużych ilościach
Podczas gdy filiżanka kawy lub dwie mogą dobrze wpłynąć na twój organizm, zastanów się dwa razy przed zamianą ich na kawę w dużych kubkach. Powód: może to spowodować kruchość kości. Osoba dorosła może bezpiecznie spożywać do 400 miligramów kofeiny dziennie (co jest tożsame z czterema filiżankami kawy), ale picie większych ilości może powodować wydalanie wapnia, co z czasem może prowadzić do osteoporozy. Unikanie nadmiaru kofeiny pomaga również zapobiegać niekomfortowym objawom odstawienia, takim jak bezsenność, bóle głowy i drażliwość.

Napoje dietetyczne
Co wspólnego mają wszystkie sztuczne barwniki i zamienniki cukru? Znajdują się w twoich ulubionych dietetycznych napojach gazowanych. Prawie wszystkie popularne napoje gazowane zawierają aspartam, sztuczny środek słodzący, który początkowo opracowano w celu wspomagania odchudzania, ale stwierdzono, że działa odwrotnie. Substytuty cukru, takie jak aspartam, są zaprojektowane w celu wspomagania odchudzania i zmniejszenia częstości występowania zespołu metabolicznego, ale wiele badań klinicznych i epidemiologicznych sugeruje, że te produkty nie działają zbyt dobrze i mogą w istocie pogorszyć sytuację.

Mleko odtłuszczone
Chociaż odtłuszczone mleko może zawierać skromną liczbę kalorii, to pamiętaj, że wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczach. To oznacza, że ​​nie uzyskasz wszystkich korzyści ze składników odżywczych wymienionych na pudełku z płatkami, chyba że wybierzesz co najmniej mleko 1-procentowe. Warto także patrzeć na sposób produkcji. Niektóre ekologiczne mleka nie tylko smakują lepiej, ale także mogą mieć wyższy poziom kwasów omega-3 i CLA (sprzężonego kwasu linolowego), składnika odżywczego, który zwiększa odporność, poprawia masę kostną, a nawet redukuje tkankę tłuszczową.

Napoje energetyczne
Te chemiczne koktajle mogą dać chwilowy przypływ energii, ale są przy tym pełne szkodliwych substancji słodzących i są nawet bardziej żrące dla zębów niż zwykłe napoje gazowane. Po prostu powiedz im nie!

Niektóre koktajle proteinowe
Wypicie koktajlu proteinowego może być łatwym sposobem na uzupełnienie paliwa po treningu, ale upewnij się, że nie kupiłeś tego niewłaściwego. Wiele proszków białkowych producenci wysycają sztucznymi środkami słodzącymi, dodatkami chemicznymi i częściowo uwodornionymi olejami, które przyczyniają się do miażdżycy.

Źródło: medicalnewstoday.com