Nawet 95 procent żywności dla dzieci zawiera toksyczne metale ciężkie? Tak, ale...

Nawet 95 procent żywności dla dzieci zawiera toksyczne metale ciężkie? Tak, ale...

Dodano: 
dziecko
dziecko
Toksyczne metale ciężkie uszkadzające mózg twojego dziecka prawdopodobnie mogą znajdować się w żywności dla niemowląt, którą rodzice podają swoim pociechom.

Testy 168 produktów spożywczych dla niemowląt pochodzących od głównych producentów w USA wykazały, że 95 procent z nich zawierało ołów, 73 procent – arsen, 75 procent – kadm, a 32 procent – rtęć. Jedna czwarta żywności zawierała wszystkie cztery metale ciężkie. Co piąty badany pokarm dla niemowląt przewyższył o ponad 10 razy limit ołowiu zatwierdzony przez specjalistów, chociaż eksperci zgadzają się, że żaden poziom ołowiu nie jest bezpieczny.

Czytaj też:
Mleko kobiece – o tym powinna wiedzieć każda mama!

Poprzednie badania pokazały podobne wyniki

W poprzednich badaniach przeprowadzonych przez Organizację ds. Żywności i Leków znaleziono jeden lub więcej tych samych metali w 33 z 39 testowanych rodzajów żywności dla niemowląt. Jak wykazano, żywność o najwyższym ryzyku uszkodzenia neurotoksycznego to produkty na bazie ryżu, słodkie ziemniaki i soki owocowe.

„Nawet w śladowych ilościach zanieczyszczenia te mogą zmieniać rozwijający się mózg i obniżać iloraz inteligencji dziecka. Oddziaływania sumują się z każdym posiłkiem lub przekąską, którą je dziecko” – czytamy w raporcie.

Ryż i soki owocowe najgorsze?

Płatki ryżowe dla niemowląt, potrawy z ryżu i przekąski na bazie ryżu znalazły się na szczycie listy najbardziej toksycznych pokarmów dla niemowląt. „Te popularne pokarmy dla dzieci są nie tylko bogate w nieorganiczny arsen, najbardziej toksyczną formę arsenu, ale także prawie zawsze są zanieczyszczone wszystkimi czterema toksycznymi metalami”, jak podają autorzy.

Wcześniejsze badania wykazały, że nawet niski poziom ekspozycji na arsen może mieć wpływ na rozwój neurologiczny dziecka. Badanie z 2004 r. dotyczyło dzieci w Bangladeszu, które były narażone na działanie arsenu w wodzie pitnej. Wyniki testów intelektualnych były znacznie niższe. Metaanaliza badań na ten temat wykazała, że 50-procentowy wzrost stężenia arsenu w moczu może się wiązać ze spadkiem 0,4 punktu w IQ dzieci w wieku od 5 do 15.

Arsen jest naturalnym pierwiastkiem występującym w glebie, wodzie i powietrzu, przy czym forma nieorganiczna jest najbardziej toksyczna. Ponieważ ryż jest uprawiany w wodzie, szczególnie absorbuje nieorganiczny arsen i, zgodnie z Food and Drug Administration, ma najwyższe stężenie. Proces czyszczenia użyty do tworzenia białego ryżu usuwa zewnętrzne warstwy, w których koncentruje się duża część arsenu.

Czytaj też:
Alergia pokarmowa u niemowlęcia – poznaj główne objawy

Badanie z 2012 r. wykazało, że syrop z brązowego ryżu, powszechnie stosowany środek słodzący w żywności ekologicznej, był również źródłem wysokiego poziomu arsenu. Jedna „ekologiczna” mieszanka mleczna dla małych dzieci zawierała sześć razy więcej arsenu niż te obecnie uważane za bezpieczne przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska.

Co mogą zrobić rodzice?

W analizie sprawdzono, które produkty dla dzieci są najgroźniejsze i zaoferowano bezpieczniejsze alternatywy. Warto podawać dzieciom inne rodzaje pierwszych pokarmów, w tym zboża takie jak owies, jęczmień, pszenica i komosa ryżowa. Najlepsze pierwsze pokarmy dla niemowląt to awokado, przecier warzywny, płatki owsiane z masłem orzechowym i łosoś. Wszystkie dostarczają ważnych składników odżywczych, których potrzebują dzieci, pomagają rozwijać kubki smakowe w celu wybierania zdrowej żywności i mogą zmniejszać alergie pokarmowe.

Ponadto ​​mięso jest lepszym źródłem żelaza i cynku dla niemowląt niż płatki ryżowe. Jeśli zdecydujesz się ugotować ryż dla swojego malucha, specjaliści zalecają płukanie ryżu. Ryż basmati uprawiany w Kalifornii, Indiach i Pakistanie oraz biały ryż ma mniej arsenu niż ryż brązowy.

Czytaj też:
Czym karmić nasze dzieci?