Czy surowe pestki dyni są naturalnym lekarstwem na pasożyty?

Czy surowe pestki dyni są naturalnym lekarstwem na pasożyty?

Dodano: 
Dynie, zdjęcie ilustracyjne
Dynie, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / Sonja Birkelbach
Naturalne metody leczenia różnych schorzeń i dolegliwości cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. O pewnych właściwościach surowych pestek dyni postanowiła opowiedzieć Agnieszka Cegielska.

Jakie zdrowotne właściwości posiada dynia? W studiu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska opowiedziała dlaczego warto ją jeść. – Naturalnym lekarstwem na pasożyty są surowe pestki dyni. Miąższ kiedyś był wykorzystywany do okładania ran, które się ciężko goiły – wyjaśniła. Do czego jeszcze można ją wykorzystać?

Jeśli podejrzewamy, że nasz organizm został zaatakowany przez pasożyty, najlepiej udać się do lekarza i wykonać specjalne testy diagnostyczne. Dopiero na podstawie ich wyniku omówić z lekarzem najlepszą formę leczenia. To zdecydowanie bezpieczniejsze rozwiązanie. Szczególnie w przypadku dzieci. Tu zachowanie ostrożności jest wyjątkowo istotone.

Dynia – właściwości prozdrowotne

  • Dynie zawierają przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mogą neutralizować wolne rodniki, hamując je przed uszkodzeniem komórek. Tym samym dynia może chronić przed rozwojem nowotworów.
  • Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który działa jak naturalny krem ​​z filtrem. Zawiera również witaminy C i E, a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i zdrowiu.
  • Dynia jest również jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny, dwóch związków związanych z niższym ryzykiem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Dodatkowo zawiera duże ilości witamin C i E, które działają jako przeciwutleniacze i mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek oka przez wolne rodniki.
  • Dynia jest bogata w witaminy A i C, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Na uwagę zasługuje także duża ilość witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które również wspierają układ immunologiczny.
  • Dynia jest dobrym źródłem potasu, witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy, które chronią układ sercowo-naczyniowy przed niektórymi chorobami.
  • Dynia zawiera bardzo dużo składników odżywczych, a dodatkowo jest niskokaloryczna, dzięki czemu stanu idealny element diety odchudzającej. Sprzyja utracie kilogramów, nie powodując przy tym niedoborów.
  • Co więcej, oferuje błonnik wypełniający jelita, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i, oczywiście, pomaga utrzymać regularność wypróżnień.

Czytaj też:
Korzeń dobry na wszystko? Właściwości prozdrowotne żeń-szenia