Jedz buraki, a być może unikniesz aż 12 chorób

Jedz buraki, a być może unikniesz aż 12 chorób

Dodano: 1
Buraki
Buraki Źródło: Fotolia / ulada
Smaczne i zdrowe – tak pokrótce można opisać buraki. Te warzywa sprawdzają się w zupie, w sałatkach, a nawet w cieście czekoladowym. Ponadto swoimi właściwościami mogłyby pokonać niejedno warzywo.

Buraki są spożywane zarówno w surowej, jak i gotowanej postaci od tysięcy lat ze względu na ich wszechstronność i pozytywny wpływ na organizm. Mają nie tylko ciekawy smak, ale także są bardzo zdrowe.

Sam kolor warzywa wiele mówi o jego wartości odżywczej. Pigmenty to te składniki, roślin, które zawierają wiele korzystnych substancji odżywczych i przeciwutleniaczy. Buraczana czerwień też nie jest przypadkowa. Sprawdź, jakie właściwości ma burak, a już zawsze zechcesz go spożywać.

Czytaj też:
Surowe czy gotowane – jakie jedzenie jest lepsze dla jelit?

Genialne właściwości zdrowotne buraków

1. Wspomagają w walce z rakiem
Betanina, przeciwutleniacz występujący w burakach, zapobiega powstawaniu guzów nowotworowych. W istocie, lek chemioterapeutyczny adriamycyna zawiera syntetyczną betaninę. Dlaczego by nie pozyskać tego potężnego związku prosto ze źródła, poprzez podgryzanie chrupiących buraczków lub spożywanie barszczu?

2. Leczą zaparcia
Zawartość błonnika pokarmowego w burakach jest dość znacząca. Błonnik jest ważny w celu transportowania pokarmu przez układ trawienny, oczyszczania powierzchni jelit i eliminacji toksyn podczas wypróżnień.

3. Odtruwają wątrobę
Fitoskładniki zawarte w burakach: betaina, betalaina i pektyna wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Betaina zapobiega gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, aby przeciwdziałać stłuszczeniu wątroby oraz innym chorobom i uszkodzeniom. Ponadto betalaina jest silnym przeciwzapalnym przeciwutleniaczem, natomiast pektyna jest błonnikiem, który pomaga w trawieniu.

4. Poprawiają przepływ krwi
Azotany (naturalnie występująca sól) w warzywach takich jak burak i inne warzywa liściaste są przekształcane w tlenek azotu w organizmie. Tlenek azotu rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. To z kolei obniża ciśnienie krwi, poprawia sprawność fizyczną i może być wykorzystywane w leczeniu anemii sierpowatej. Aminokwas betainowy zapobiega także gromadzeniu się homocysteiny (innego aminokwasu) we krwi, co mogłoby prowadzić do problemów z układem krążenia.

5. Dostarczają żelazo
Wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości żelaza z diety co często prowadzi do zmęczenia w najłagodniejszym stanie i niedokrwistości w skrajności. Niedobór żelaza może objawiać się na wiele sposobów i może powodować pozbawienie komórek tlenu w całym ciele. Buraki są bogate w żelazo i witaminę C, która pomaga organizmowi wchłonąć ten minerał.

6. Łagodzą objawy menstruacyjne i menopauzalne
Miesiączka i menopauza powodują nagły przypływ hormonów. Fitochemikalia znajdujące się w burakach pomagają zrównoważyć hormony i zwiększyć produkcję estrogenu, aby zminimalizować wszelkie problemy związane z miesiączką. Ponadto żelazo w burakach pomaga utrzymać poziom tego ważnego minerału we krwi, właśnie wtedy, gdy jest najbardziej potrzebny, zmniejszając zmęczenie i drażliwość. Ponadto witamina B9 (folian) pomaga regulować miesiączki.

7. Stabilizują nastrój i zdrowie psychiczne
Buraki zawierają tryptofan, aminokwas, który poprawia samopoczucie i relaks. Kolejny związek, betaina, powoduje metabolizm chemicznej substancji SAM-e (w wyniku syntezy aminokwasów), która jest naturalnym środkiem przeciwdepresyjnym. Jedno z badań wykazało, że niektórzy pacjenci mają dobrą odpowiedź na SAM-e nawet po niepowodzeniu przyjmowania leków przeciwdepresyjnych na receptę. Jeśli to nie wystarczy, wspomagając lepszy przepływ krwi do mózgu, buraki mogą poprawić funkcje poznawcze i zapobiegać demencji.

8. Poprawiają siłę mięśni, wytrzymałość i wydajność
Buraki pozytywnie wpływają na mięśnie poprzez zwiększenie przepływu krwi bogatej w żelazo, azotyny i magnez. Badanie Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri wykazało znaczny wzrost siły mięśni niemal natychmiast po wypiciu soku z buraków.

9. Poprawiają zdrowie skóry
Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia skóry. Ponadto może zapobiegać rakowi skóry i stymulować repigmentację białych plam na skórze bielactwa. Jeden raport wykazał, że w oparciu o dostępne dane buraki wydają się być potężnym źródłem środków prozdrowotnych, które mają potencjał w leczeniu terapeutycznym wielu zaburzeń patologicznych. Silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i ochronne naczyń oferowane przez buraka i jego składniki zostało wyraźnie wykazane przez kilka badań na ludziach i zwierzętach, stąd jego rosnąca popularność w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i raka. W dotychczasowych badaniach na ludziach doniesiono, że suplementacja buraków obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, zapobiega stresowi oksydacyjnemu, zachowuje funkcję śródbłonka i przywraca hemodynamikę naczyń mózgowych. Kilka badań wykazało, że suplementacja buraków jest skutecznym sposobem na poprawę wyników sportowych.

10. Zapobiegają wadom wrodzonym
Buraki zawierają kwas foliowy, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowego rozwoju dziecka podczas ciąży. W szczególności ten minerał zapewnia prawidłowy rozwój rdzenia kręgowego, aby zapobiec ryzyku wad, takich jak rozszczep kręgosłupa. Buraki łagodzą również stres związany z ciążą, poprawiając trawienie i odporność, a także zapobiegając osteoporozie i bólowi stawów wywołanemu ciążą.

11. Zwalczają stan zapalny
To kolorowe warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, które zwalczają uszkodzenie komórek oraz środki przeciwzapalne, które zmniejszają ryzyko chorób i raka.

12. Leczą nadciśnienie
Buraki poprawiają przepływ krwi i zapewniają zdrowie naczyń krwionośnych. Badanie opublikowane w czasopiśmie Journal Of Nutrition wykazało, że codziennie wypijana szklanka soku z buraków może obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, nawet u tych, których nadciśnienie nie było kontrolowane przez leki.
Czytaj też:
Te napoje nawadniają lepiej niż woda. Jak często po nie sięgasz?

Źródło: dailyhealthpost.com