Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki

Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki

Dodano: 
Sernik
Sernik Źródło: Fotolia / KChodorowski
Dwa ciasta, które obowiązkowo muszą się pojawić na każdym, polskim przyjęciu? Sernik i szarlotka. Dziś na tapetę wezmiemy to pierwsze. Sprawdź, jakie przepisy proponuje kucharz Wiktor Dopierała i dlaczego warto od czasu do czasu sięgnąć po kawałek serniczka.

Wiktor Dopierała przygotowywał w kuchni programu serniki. Jak zrobić spód do ciasta? Kucharz wyjaśnił też, jak przygotować polewę z mango, z białą czekoladą.

Czy sernik jest tuczący?

Sernik zawiera znaczną ilość białka, szczególnie w porównaniu do innych deserów, takich jak ciasta i ciastka. Jednak jedz go z umiarem, jeśli chcesz utrzymać zdrową masę ciała i zmniejszyć ryzyko choroby. Naprawdę może być kaloryczny, bowiem wszystko zależy od dodatków. Najmniej kaloryczne są tzw. serniki na zimno np. z owocami i galaretką.

Chociaż jest źródłem białka w diecie, sernik ma również wysoką zawartość cukru, sodu, cholesterolu i tłuszczów nasyconych, a nadmierne spożycie może zwiększyć ryzyko chorób serca.

Jeśli lubisz sernik, ale chcesz uniknąć dodatkowych kalorii, cholesterolu i tłuszczów nasyconych, spróbuj zrobić własny sernik i zmienić niektóre składniki. Użyj beztłuszczowego sera śmietankowego zamiast zwykłego sera śmietankowego, aby zmniejszyć kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych w twoim serniku. Użyj białek zamiast całych jaj, aby obniżyć poziom cholesterolu w diecie. Aby zwiększyć zawartość białka w serniku, spróbuj dodać mleko beztłuszczowe w proszku.

Sprawdź, czym różni się szarlotka, jabłecznik i ciasto z jabłkami:

Czytaj też:
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami – czy wiesz, jak je rozróżnić?

Opracowała:
Źródło: X-news / healthyeating