Jak schudnąć raz na zawsze? 10 praktycznych wskazówek

Jak schudnąć raz na zawsze? 10 praktycznych wskazówek

Dodano: 5
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło: Pixabay / TeroVesalainen
Jak wybrać praktyczne zmiany stylu życia, budować długoterminowe nawyki i przygotować się na sukces w odchudzaniu? To prostsze niż myślisz. Każda wskazówka na temat odchudzania na tej liście dotyczy bardziej zmiany stylu życia i budowania długoterminowego nawyku, a nie szalonej detoksykacji lub głodowania.

Skoncentruj się bardziej na samopoczuciu niż na wadze
Zamiast koncentrować się na liczbie w skali, wybierz odczucie lub efekt odnowy biologicznej - na przykład, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL lub móc ganiać za dzieciakami. Pomyśl, jak zmieni się twoje zdrowie, gdy raz na zawsze zgubisz zbędne kilogramy. Przestań obsesyjnie się ważyć i uzależniać swój humor od wyniku. Najlepiej jest mieć konkretne, długoterminowe motywy, które odnoszą się do tego, jak postrzegasz siebie jako osobę szczupłą, zamiast koncentrować się na wydarzeniach krótkoterminowych. Motywacja "do wesela/do wakacji" jest zgubna. Zamiast tego spróbuj: „Widzę siebie jako osobę zdrową, sprawną i zaangażowaną, która chce prowadzić długie, wysokiej jakości życie dla mojej rodziny i przyjaciół”.

Dobrze rozkładaj posiłki
Znormalizowany schemat posiłków, składający się z trzech posiłków i dwóch przekąsek, stawia cię na drodze do lepszego utrzymania zdrowego bilansu kalorii, ponieważ przez cały dzień nie będziesz głodny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść tylko 2-3 posiłki w ciągu dnia. Jednak to sprawdza się w przypadku osób, którym tak długie odstępy nie przeszkadzają i które potrafią potem w tych posiłkach dostarczyć składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Aby pozostać przy tym schemacie odżywiania przez pięć dni, opracuj harmonogram odżywiania i trzymaj się go. Planowanie posiłków i zakupów naprawdę się opłaca. Przy każdym posiłku i przekąsce szukaj równowagi między trzema makroskładnikami odżywczymi: złożonymi węglowodanami, zdrowymi nienasyconymi tłuszczami i chudym białkiem. Gotowanie w domu to jedna z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić, aby kontrolować spożycie tłuszczu i kalorii.

Prowadź dziennik żywienia
Zapisz wszystko, co jesz i pijesz. Badania pokazują, że ci, którzy rejestrują to, co jedzą, tracą na wadze i są bardziej skłonni się powstrzymać. Prowadzenie dziennika jest szczególnie przydatne na początku, nawet jeszcze przed zmianą żywienia. W ten sposób można zweryfikować, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień i gdzie popełniamy błędy. Kluczowa jednak jest... szczerość z samym sobą. Tylko w ten sposób można wprowadzić trwałe zmiany.

Dokonuj wyborów zamiast trzymać się reguł
Nie ma „dobrego” lub „złego” jedzenia. Zwróć uwagę i wybierz pokarmy, które wspierają twoje cele w odchudzaniu i sprawiają, że twoje ciało czuje się jak najlepiej. Często jest tak, że gdy czegoś sobie kategorycznie odmawiamy, odczuwamy jeszcze silniejszą potrzebę zjedzenia tego. Dlatego też nie można popadać ze skrajności w skrajność i kierować się zasadą "wszystko albo nic". Jeśli większość twojej diety stanowią zdrowe produkty, nic się nie stanie, gdy raz na jakiś czas zjesz batonika, frytki czy wypijesz piwo. Model oparty na deprywacji powoduje, że nasz mózg pragnie rzeczy, które staramy się wyeliminować. Zamiast tego model, który koncentruje się na dodawaniu zdrowych składników, może pomóc ci poczuć się silniejszym.

Przestań się katować
Podobnie, zbytnie skupienie się na tym, co pomijasz, a nie na tym, co masz okazję cieszyć się, może sprawić, że zdrowy styl życia będzie trochę zbyt przypominał karę. Nie myśl o tym, że już nigdy nie będzie wolno ci zjeść pizzy - to bzdura. Diety nie będą działać na dłuższą metę, jeśli pozbędziesz się swoich ulubionych potraw. Możesz cieszyć się odpustami, jeśli są one planowane i uwzględniane w ramach diety.

Zwiększ swoją spontaniczną aktywność
Ćwiczenia nie muszą być torturami. Znajdź łatwe działania i ramy czasowe, do których możesz się zobowiązać. Poszukaj dwóch lub trzech 15-minutowych przerw w ciągu dnia na spacer - brzmi banalnie, prawda?. Poruszanie ciałem to bardzo ważny sposób na zrzucenie i utrzymanie wagi. Nie tylko spala kalorie, ale także pomaga rozwijać beztłuszczową masę mięśniową, wpływa na zdrowie i mobilność układu krążenia. Ruch jest ważny dla nastroju - dzięki niemu wydzielają się endorfiny. Nie musisz chodzić na siłownię, jeśli tego nie lubisz. Nie musisz biegać. Zastanów się, jakie czynności sprawiają ci przyjemność. Może długie spacery z psem? Może zabawa w berka z dzieckiem?

Pij więcej wody
Twój organizm naprawdę jej potrzebuje, by wszystkie procesy metaboliczne mogły zachodzić. Ponadto bardzo często mylimy pragnienie z głodem. W efekcie sięgamy po przekąski, a przecież wystarczyło się napić. Woda nie ma kalorii, więc nie odbije się na figurze.

Wysypiaj się
Niedobór snu fatalnie wpływa na cały organizm. Badania dowiodły, że zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy czy depresji. Gdy notorycznie jesteśmy niewyspani, brakuje nam energii. Skąd czerpać siły, by być aktywnym czy choćby gotować, bawić się z dziećmi, spacerować? Życie po prostu przestaje nas cieszyć. Dodatkowo, gdy jesteśmy głodni, mamy większy apetyt na niezdrowe i kaloryczne przekąski.

Celebruj swoje posiłki
Kiedy jesz, jesz. Nie czytaj, nie oglądaj telewizji ani nie rób nic innego. Kuszące jest przewijanie Instagrama lub oglądanie wiadomości podczas jedzenia śniadania, ale spróbuj uczynić z posiłków rytuał. Dzięki temu możesz faktycznie cieszyć się jedzeniem, ale także kontrolować, co jesz i w jakich ilościach.

Uważaj na napoje
Wrażenia sensoryczne związane z żuciem i szybsze trawienie są wolniejsze i bardziej satysfakcjonujące w przypadku pokarmów stałych w porównaniu do płynów. Naprawdę wolisz wypić shake'a zamiast zjeść cały owoc? Szczególnie uważaj na alkohol - zawiera dużo kalorii, pobudza apetyt i wyzwala obszary mózgu, które powodują, że masz ochotę na niezdrowe jedzenie. Bardzo trudno jest utrzymać zdrową wagę, jeśli kilka razy w tygodniu pije się alkohol.
Czytaj też:
Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem

Opracowała:
Źródło: Eat this, not that