Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan

Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan

Dodano: 
Makowiec
Makowiec Źródło: Pixabay / PhotoMIX-Company
Makowiec – jak go samodzielnie przyrządzić? Poznaj prosty przepis na to ciasto i dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma mak.

Makowiec to jedno z ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Nie trzeba go kupować w cukierni – można w łatwy sposób samodzielnie przygotować w domu. Warto spróbować, tym bardziej, że zawiera on wiele zdrowotnych właściwości.

Makowiec: właściwości maku

1. Makowiec dla zdrowego serca

Każda porcja maku zawiera znaczną ilość kwasu linolowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-6, które zapewniają ochronę przed chorobami serca. Co więcej, kwas linolowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, a także usprawnić pracę wątroby i nerek. Należy jednak zauważyć, że nadmierne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 mogą powodować szkodliwe skutki dla organizmu. Zaleca się więc zdrową równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, aby zachować zdrowie serca.

2. Makowiec dla zdrowych mięśni i kości

Mak zawiera zarówno żelazo, jak i fosfor, minerały niezbędne do utrzymania zarówno mięśni, jak i kości. Co więcej, jedna porcja maku pełna jest wapnia, stanowiącego budulec kości. W 100 g maku znajdziemy 1260 mg tego pierwiastka, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na niego. Ponadto, mak pełen jest także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do których należą: witamina A, witamina C, witamina D oraz witamina E.

3. Makowiec cennym źródłem błonnika

Nasiona maku zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga układ trawienny w metabolizowaniu i płynnym przetwarzaniu spożywanego pokarmu, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym.

4. Makowiec dla lepszej pracy mózgu

Zawarte w makowcu wapń, żelazo i magnez to minerały potrzebne organizmowi do regulacji aktywności mózgu i rozwoju neuronów. Pomagają również w produkcji neuroprzekaźników.

5. Makowiec a anemia

Obfitość miedzi i żelaza w maku poprawia tworzenie czerwonych krwinek, co pomaga w zapobieganiu anemii i innych chorób związanych z krwią.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki?

6. Makowiec a samopoczucie psychiczne

Zażywanie łyżeczki oleju z maku przed pójściem spać pomaga łagodzić objawy bezsenności poprzez relaksację.

Makowiec a odchudzanie

Makowiec, jak większość ciast, raczej nie przysłuży się osobom na diecie. Jako że połowę zawartości ziarenka maku stanowi tłuszcz, makowiec jest kaloryczny – w jednej jego porcji mieści się 350 kcal (to tyle samo, ile ma pączek). Święta Bożego Narodzenia to jednak szczególny czas, w którym kalorie można liczyć z mniejszą dokładnością niż w inne dni roku.

Makowiec: jak się przygotować do zrobienia ciasta?

Przede wszystkim, lepiej nie kupować masy makowej ze sklepu, a jeśli nie chcemy jej wykonać samodzielnie, warto dokładnie sprawdzić jej skład przed włożeniem do koszyka. W sklepowych produktach maku jest bowiem najczęściej najmniej – zdecydowanie więcej w nich wody i syropu glukozowo-fruktozowego. W masach makowych nie brakuje też nierzadko barwników, konserwantów, sztucznych aromatów.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na oszczędzeniu czasu, można skorzystać z gotowego zmielonego maku. Pamiętajmy także o tym, że w makowcu masy makowej powinno być więcej niż samego ciasta. Mak, aby był łatwiejszy do zmielenia, namaczamy w wodzie przez noc. Następnego dnia należy odcedzić z niego wodę

Przepis na makowiec według Andrzeja Polana

Andrzej Polan to szef kuchni, który pracował w wielu polskich restauracjach, jest autorem książki kucharskiej oraz wielu artykułów poświęconych tej tematyce. Poniżej przedstawiamy przepis Andrzeja Polana na makowiec z kajmakiem i smażonymi mandarynkami.

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego w puszkach
  • 500 ml mleka
  • 250 g maku
  • 7 jajek
  • kilka mandarynek
  • miód do ich przysmażenia
  • 100 ml rumu
  • aromat rumowy
  • 2 szt. cukru wanilinowego
  • 2 czekolady
  • 150 g cukru drobnego do pieczenia
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona
  • 100 ml śmietanki 36-procentowej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Włóż do garnka z gotującą się wodą mleko w puszkach i gotuj je na małym ogniu przez około 2 godziny. W osobnym garnku zalej mak wrzącym mlekiem i przez chwilę go pogotuj, aby spęczniał. Następnie weź maszynkę do mięsa z małymi oczkami i przepuść przez nią mak dwukrotnie. Białka ubij ze szczyptą soli, a gdy zrobią się sztywne, dodawaj powoli drobny cukier, cały czas ubijając. Gdy masa zacznie wyglądać niemal jak beza, dodaj do niej żółtka i ponownie ubijaj jeszcze przez chwilę.

Wróć teraz do przygotowanego wcześniej maku i połącz go z proszkiem do pieczenia, sodą oraz bułką tartą, a następnie całość dodaj do ubitych jajek i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę pokrytą pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170℃ przez około 20 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto w rulon i poczekaj aż się ochłodzi. Ostudzone już ciasto pokryj rumem i sokiem mandarynkowym z części mandarynek. Pozostałe owoce pokrój w plastry i podsmaż na miodzie. Połącz masę kajmakową z rumem i aromatem rumowym, posmaruj nasączone ciasto i zwiń roladę. Znów poczekaj aż się schłodzi, a następnie polej czekoladą zmieszaną ze śmietaną.

Jeśli przepis nie brzmi łatwo, a skomplikowanie, zobacz, jak Andrzej Polan przygotowuje makowiec na żywo. Na poniższym filmiku znajdziesz również przepisy na makowe zawijańce i ponczowe makowe z mandarynkami i miodem.

Czytaj też:
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost/foodfacts.mercola.com