Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmy

Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmy

Dodano: 
kobieta
kobieta Źródło: Pexels / Joe
Przyspiesz metabolizm, wzmocnij kości i nabierz ostrości umysłu przy każdym posiłku. Jeśli masz 40 lat i więcej, te pokarmy mogą zdziałać dla ciebie wiele.

Z wiekiem metabolizm zwalnia, zatem trawienie nie przebiega już tak szybko, jak jeszcze dziesięć lat wcześniej. Zaczynasz tracić masę mięśniową, a poziom hormonów zmienia się, przez co stajesz się bardziej podatna na przybywanie tego paskudnego tłuszczu w okolicach brzucha. Na szczęście są rzeczy, które możesz zrobić, aby zwiększyć swoje możliwości w kwestii spalania tłuszczu. Zmniejszysz także ryzyko różnych chorób. Oprócz regularnego wykonywania ćwiczeń, jedzenie produktów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w ograniczeniu głodu, jednocześnie poprawiając ogólny stan zdrowia.

Jakie pokarmy powinny znaleźć się na twoim talerzu? Sarah Mirkin, dietetyk i autorka „Fill Your Plate, Lose The Weight” będącego 21-dniowym planem odchudzania dla kobiet po 40. roku życia, podzieliła się swoimi ulubionymi wskazówkami żywieniowymi. Od ciemnej czekolady przez łososia po awokado, wiele z tych produktów może regularnie pojawiać się w twoim jadłospisie. Co konkretnie warto jeść po 40-tce?

Czytaj też:
Jak schudnąć po 40. roku życia, kiedy metabolizm zwalnia?

10 pokarmów dla pań po 40. roku życia

1. Siemię lniane
Nasiona lnu są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnymi tłuszczami dla bystrego umysłu i zdrowego serca. A ponieważ są również bogate w błonnik, są idealne dla jelit. Z wiekiem ważniejsze jest spożywanie odpowiednich pokarmów, aby zachować zdrowie jelit. Nasiona lnu są bogate w błonnik dla długotrwałego zdrowia układu trawiennego. Pamiętaj tylko o mieleniu siemienia lnianego. Twoje ciało lepiej wchłania składniki odżywcze z mielonego siemienia lnianego niż całego. Ponadto jest łatwiejsze do strawienia.

2. Łosoś
Tłuste ryby, takie jak łosoś, są bogate w kwasy omega-3 i są dobrym źródłem chudego białka. I chociaż tłuszcz ma ponad dwukrotnie więcej kalorii niż białka i węglowodany, to jest on kluczem do kontrolowania apetytu. Łosoś jest nie tylko sycący i pyszny, ale także rozjaśnia skórę, zmniejsza ryzyko chorób, a nawet ogranicza głód.

3. Awokado
Awokado to świetne pożywienie dla kobiet po 40. roku życia – z wielu powodów. Awokado, wypełnione zdrowymi tłuszczami, może utrzymać zdrową i pozbawioną zmarszczek skórę, odżywić włosy i obniżyć ciśnienie krwi dzięki przyzwoitej zawartości potasu . Chociaż awokado jest bardzo bogate w tłuszcz, wiąże się z utratą wagi, ponieważ jest tak sycące.

4. Orzechy
Orzechy stanowią sycącą przekąskę, jeśli próbujesz schudnąć, ponieważ są bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze i mają satysfakcjonującą ilość białka. Ale to nie wszystko. Orzechy pomagają zapobiegać cukrzycy i chorobom serca, a także większości przewlekłych chorób.

5. Kiszona kapusta
Kiszona kapusta jest pełna probiotyków pobudzających jelita, dzięki czemu jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet po 40. roku życia. Oprócz poprawy trawienia probiotyki mogą pomóc w zrównoważeniu hormonów. Niezrównoważony poziom hormonów może zwiększać ryzyko nadciśnienia, dlatego kobiety w okresie menopauzy są z pewnością na to wrażliwe, a istnieje mnóstwo dowodów na to, że probiotyki mogą obniżyć to ryzyko.

6. Gorzka czekolada
Czekolada może nie być pierwszą rzeczą, o której myślisz, jeśli chodzi o lepsze odżywianie po 40. roku życia, ale ta pobłażliwość po kolacji może naprawdę zrobić cuda dla twojego zdrowia. Ciemna czekolada jest bogata we flawonole, które chronią twoje serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi i pomagają zachować młodość skóry poprzez zwiększenie przepływu krwi. Trzymaj się tabliczek czekolady, które zawierają co najmniej 70 procent kakao, aby uzyskać najlepszą ilość składników odżywczych z każdej porcji.

7. Zielenina
Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i musztarda, zawierają duże ilości witaminy K , luteiny, kwasu foliowego, wapnia i beta-karotenu, które mogą zachować funkcjonowanie pamięci.

8. Czosnek
Czosnek jest cudem odnowy biologicznej, szczególnie dla kobiet po 40. roku życia. Badania sugerują, że czosnek może zminimalizować utratę kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu. Jest również bogaty w składniki odżywcze, ma bardzo mało kalorii i dodaje smaku potrawom, więc jesteś zadowolony nawet z mniejszej ilości.

9. Jogurt grecki
Utrzymuj mocne kości dzięki porcji bogatego i kremowego jogurtu greckiego każdego dnia. Jest doskonałym źródłem wapnia i prawie nie zawiera sodu. Jogurt grecki zawiera więcej białka i ma gęstszą konsystencję niż inne jogurty, więc jest to idealna przekąska zapewniająca pełnię żołądka i pełnię energii. Ponadto ma aktywne kultury bakterii, które wspierają zdrowie jelit.

10. Imbir
Tylko jedna łyżeczka imbiru na tydzień może poprawić funkcję tętnic. Jeśli masz problemy z brzuchem, pamiętaj, aby mieć imbir pod ręką. To świetne naturalne lekarstwo na nudności i inne problemy trawienne. Zetrzyj trochę do jogurtu porannego, aby uzyskać dodatkowe korzyści w zakresie równoważenia jelit.
Czytaj też:
Masz 40 lat? Będzie ci trudniej schudnąć. 9 wskazówek, które mogą się przydać

Źródło: prevention.com