Próbujesz rzucić cukier i nie wychodzi? Być może nie śpisz wystarczająco długo

Próbujesz rzucić cukier i nie wychodzi? Być może nie śpisz wystarczająco długo

Dodano: 
Bezsenność
Bezsenność Źródło: Fotolia / Photographee.eu
Według badań opublikowanych w poniedziałek w czasopiśmie Journal of American Heart Association, przyczyną spożywania zbyt dużej ilości cukru i niezdrowych tłuszczów może być brak snu.

Naukowcy z Irving Medical Center Columbia University zbadali związki między jakością snu a nawykami jedzeniowymi prawie 500 kobiet w wieku 20-76 lat. Odkryli, że im gorsza jakość snu i im mniejsza jego ilość, tym więcej kobiety spożywały cukrów, tłuszczów nasyconych i kofeiny.

Zdaniem naukowców te odkrycia są ważne, ponieważ kobiety są obarczone wysokim ryzykiem otyłości i zaburzeń snu, które mogą być spowodowane zbyt dużym spożyciem nieodpowiedniego pokarmu. Żywność bogata w cukry i niezdrowe tłuszcze również wiąże się z chorobami, w tym cukrzycą typu 2, chorobami serca i otyłością.

Ponad jedna trzecia badanych kobiet odnotowała sen niskiej jakości lub bezsenność (na pewnym poziomie). Prawie 30 proc. spało mniej niż siedem godzin w ciągu nocy, a prawie 25 proc. – mniej niż siedem godzin, ale borykało się także z bezsennością. Średni czas snu wszystkich kobiet wynosił mniej niż siedem godzin.

Kobiety, które nie spały dobrze lub wystarczająco długo, spożywały średnio od 500 do 800 kalorii więcej. Przekroczyły one zalecenia dotyczące całkowitego spożycia tłuszczów nasyconych, a także cukrów i kofeiny, a także nie wypełniły zaleceń dotyczących spożywania pełnego ziarna i błonnika. Młodsze kobiety, które doświadczyły snu złej jakości, spożywały również mniej mleka. Żaden z parametrów snu nie był powiązany z spożyciem białka lub węglowodanów.

Jednym z powodów, dla których brak wysokiej jakości snu może prowadzić do przejadania się jest to, że uważa się, że stymuluje głód i/lub tłumi sygnały hormonalne, które komunikują uczucie pełności.

Poziom bezsenności może wpływać na hipokamp, ​​region mózgu, który reguluje przyjmowanie pokarmu. Spożywanie słodkich i tłustych potraw prowadzi do nieprawidłowej aktywności hipokampa, a wtedy trudniej jest pohamować apetyt na niezdrową żywność. Niewyspane osoby mają tendencję do podejmowania mniej racjonalnych decyzji i zamiast tego podejmują bardziej impulsywne, często oparte na emocjach decyzje, gdy są zmęczone.

Kobiety są obarczone wysokim ryzykiem otyłości i zaburzeń snu z powodu kilku różnych czynników, w tym zmian hormonalnych przed i po ciąży. Poszczególne etapy życia, takie jak wychowywanie dzieci, menopauza i opieka nad chorymi małżonkami lub innymi członkami rodziny mogą również powodować stres, który może prowadzić do przejadania się i zaburzeń snu.

Naukowcy twierdzą, że innym potencjalnym wyjaśnieniem związku między niską jakością snu a złymi nawykami żywieniowymi jest to, że spożywanie zbyt dużej ilości jedzenia może powodować dyskomfort w przewodzie pokarmowym, co może utrudniać zasypianie.

Czytaj też:
Nowe odkrycia: Wąchanie koszuli kochanka może poprawić sen

Źródło: CNN