Czy istnieje związek między pamięcią a sposobem odżywiania? Nowe badania

Czy istnieje związek między pamięcią a sposobem odżywiania? Nowe badania

Dodano: 
Para osób w starszym wieku
Para osób w starszym wieku Źródło: Fotolia / Phase4Photography
Naukowcy znaleźli dowody na związek między spożyciem określonych grup pokarmów a utratą pamięci i współistniejącymi chorobami. Odkrycia wskazują na potrzebę opracowania właściwych dla wieku wytycznych dietetycznych, ponieważ związki mogą się różnić w zależności od wieku.

Dr Luna Xu przeanalizowała dane 139000 australijskich seniorów i znalazła silne powiązania między niektórymi grupami żywności, utratą pamięci i współwystępującymi chorobami serca lub cukrzycą. Odkryła, że duże spożycie owoców i warzyw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem utraty pamięci i powiązanej z nią choroby serca. Wysokie spożycie pokarmów bogatych w białko wiązało się z poprawą pamięci.

Badaczka stwierdziła również, że związek między spożywanymi pokarmami i stanem pamięci może się różnić w różnych starszych grupach wiekowych. Badania wykazały, że osoby w wieku 80 lat i starsze, które spożywają małe ilości zbóż są narażone na największe ryzyko utraty pamięci i współistniejącej choroby serca. Badanie pokazało, że istnieje potrzeba stosowania określonych dla wieku wytycznych w kwestii zdrowej diety.

Utrata pamięci jest jednym z głównych wczesnych objawów u osób z demencją. Osoby z demencją mają średnio od dwóch do ośmiu chorób współistniejących, które mogą przyspieszyć upośledzenie funkcji poznawczych. Najczęstsze choroby towarzyszące otępieniu obejmują choroby serca, cukrzycę i nadciśnienie.

Czytaj też:
Serce i psychika – wiele je łączy. Oto, jak chronić ich zdrowie jednocześnie

Te produkty pomogą poprawić pamięć

Gorzka czekolada
Flawonoidy są rodzajem przeciwutleniacza, znajdującego się w niektórych produktach spożywczych. Badania dowiodły, że mogą skutecznie zapobiegać spadkowi funkcji umysłowych, który towarzyszy starzeniu się. Gorzka czekolada ma rewelacyjny wpływ na mózg, jej regularne spożywanie może wspomagać pamięć i koncentrację. Dodatkowy plus? Poprawia humor!

Olej kokosowy
Jest dobrym źródłem kwasu laurynowego, który pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu. Olej kokosowy może pomóc poprawić funkcjonowanie części mózgu odpowiedzialnej za orientację, a także umiejętności językowe.

Tłuste ryby
Podczas gdy 60% ludzkiego mózgu składa się z tłuszczu, około 50% to tłuszcz omega-3, którego dobrym źródłem są właśnie ryby. Mózg wykorzystuje kwasy omega-3, aby pomóc w tworzeniu komórek nerwowych. Dzięki nim mamy lepszą pamięć.

Jajka
Jajka są wypełnione kluczowymi mikroelementami, witaminami i innymi składnikami, które pomagają utrzymać zdrowie mózgu. Zawarta w jajkach cholina pomaga w produkcji acetylocholiny, która jest rodzajem neuroprzekaźnika. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Jajka to także dobre źródło kwasu foliowego. Ludzie doświadczający pogorszenia funkcji poznawczych mogą spowolnić lub opóźnić ten proces przez suplementację kwasu foliowego. Natomiast witamina B12 z jajek pozytywnie wpływa na przetwarzanie informacji.

Owoce jagodowe
Zawierają antocyjany, które są przeciwutleniaczami i przeciwzapalnymi związkami roślinnymi. Zapobiegają stanowi zapaleniu i stresowi oksydacyjnemu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób zwyrodnieniowych mózgu.

Orzechy
Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Eksperci uważają, że to dzięki połączeniu składników odżywczych zawartych w orzechach, które obejmują dobre tłuszcze, witaminę E i przeciwutleniacze.

Granaty
Są doskonałe dla mózgu, ponieważ zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Związki te wspomagają regenerację komórek, a więc zabezpieczają funkcje mózgu.

Źródło: sciencedaily.com