Spożywanie tego pokarmu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2

Spożywanie tego pokarmu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2

Dodano: 1
Łosoś
Łosoś
Badania wykazały, że regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela, sardynki i pstrągi, wiąże się m.in. ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i cukrzycy, poprawą funkcji poznawczych, a nawet ochroną przed rakiem.

Jednak nie wszystkie tłuste ryby są takie same – według ostatnich badań te złowione z zanieczyszczonych wód mogły zostać pozbawione swoich właściwości zdrowotnych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Chalmers University of Technology w Szwecji wykazało, że zanieczyszczenia środowiska pochłaniane przez ryby wyeliminowały wszelkie efekty ochronne, jakie można uzyskać dzięki jedzeniu tłustych ryb.

Naukowcy początkowo przeprowadzili badania w celu uzyskania wyjaśnienia, dlaczego wcześniejsze prace, które koncentrowały się na wpływie spożycia ryb na ryzyko cukrzycy, często przynosiły sprzeczne wyniki.

– Udało nam się oddzielić wpływ ryb per se na ryzyko cukrzycy od wpływu różnych zanieczyszczeń środowiska obecnych w rybach – powiedziała Lin Shi, doktorantka w dziedzinie żywności i żywienia w Chalmers. Dodała, że chociaż początkowe wyniki wykazały, że spożycie ryb nie miało widocznego wpływu na ryzyko cukrzycy, kolejne badania przesiewowe pod kątem wpływu zanieczyszczeń środowiska zmieniły wynik badania.

Naukowcy zgromadzili dane od uczestników, którzy wypełnili kwestionariusze dotyczące ich nawyków żywieniowych i stylu życia oraz dostarczyli próbki krwi, które zostały następnie przeanalizowane. Według naukowców u 421 osób rozwinęła się cukrzyca typu 2 po średnio siedmiu latach. Ich wyniki porównano z wynikami 421 zdrowych osób.

Według Shi spożywanie tłustych ryb zapewnia ochronę przed cukrzycą typu 2. Shi dodała jednak, że ich zespół dostrzegł również związek między wysokim spożyciem tłustych ryb a wysokim poziomem zanieczyszczeń środowiska. Wśród zanieczyszczeń środowiskowych mierzonych w badaniu, były trwałe zanieczyszczenia organiczne (POP), takie jak dioksyny, DDT i PCB, które są powiązane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zdaniem naukowców różne skutki spożycia ryb mogą zatem wynikać z różnych poziomów spożycia ryb złowionych na zanieczyszczonych obszarach.

Czytaj też:
Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze?

Źródło: naturalnews.com