6 fioletowych pokarmów bogatych w antocyjany. Są super zdrowe!

6 fioletowych pokarmów bogatych w antocyjany. Są super zdrowe!

Dodano: 
Bezowe gniazdka z borówkami
Bezowe gniazdka z borówkami
Nie jest tajemnicą, że spożywanie wszystkich kolorów tęczy jest dla ciebie dobre, ponieważ jednocześnie pozwala uzupełnić mikroelementy: witaminy, minerały i składniki odżywcze. To ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Warto na ten przykład jeść fioletowe produkty. A dlaczego? Dowiesz się już za chwilę.

Co sprawia, że fioletowa żywność jest fioletowa?

To pytanie może z pozoru wydawać się dziwne, ale – naprawdę ma sens. Grupa fitochemikaliów zwanych antocyjanami nadaje żywności w kolorze czerwonym, niebieskim i fioletowym unikalny kolor. Badania sugerują, że antocyjany mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz... nadają kolor. Co więcej, inne badania wskazują na to, że antocyjany mogą pomóc w poprawie funkcji naczyń krwionośnych, poziomu cukru we krwi i cholesterolu – a wszystko to wpływa na obniżenie ryzyka chorób serca.

Czytaj też:
Ostre potrawy poprawiają humor? Sprawdź, jak kapsaicyna wpływa na ciało

Te fioletowe pokarmy koniecznie włącz do swojej diety

Borówki
Borówki od dawna nazywane są superowocami. Dostarczają sporo błonnika, witaminy C, witaminy K i manganu, a także antocyjanów. Pewne badania sugerują, że bioaktywne związki mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie i poziom cholesterolu. Ponadto badania komórkowe wykazały, że borówki mogą korzystnie wpływać na oczy i kości oraz hamować wzrost guzów. Warto dodać je do koktajli, sałatek, płatków owsianych i jogurtu greckiego.

Ryż czarny
Ryż czarny wbrew swojej nazwie ma głęboki purpurowy kolor. Ma podobny profil odżywczy do brązowego ryżu, ale nieco większą ilość białka i błonnika, a także antocyjanów. Ryż czarny, podobnie jak brązowy ryż, ma lekko orzechowy, ziemisty smak i stanowi doskonały dodatek do curry. Badania pokazują, że dieta bogata w produkty pełnoziarniste wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i niektórych form raka.

Czerwona kapusta
Czerwona kapusta to warzywo krzyżowe, które należy do tej samej rodziny co brukselka, kalafior i jarmuż. Warzywa krzyżowe zawierają grupę związków zwanych glukozynolanami, które, jak wykazano, pomagają dezaktywować substancje rakotwórcze i zmniejszają stan zapalny – w badaniach laboratoryjnych. Ponadto taka kapusta jest bogata w witaminy A, C i K, które wspierają odporność, krzepnięcie krwi, gojenie się ran i widzenie. Dodaj rozdrobnioną kapustę do sałatek lub tacos, aby uzyskać dodatkowe wartości chrupiące... i odżywcze.

Fioletowy kalafior
Fioletowy kalafior należy do tej samej rodziny co czerwona kapusta i podobnie zawiera glukozynolany zwalczające stany zapalne. Ponadto 150 g kalafiora zapewnia 77% dziennej dawki witaminy C, 2,5 g błonnika i ponad 10% dziennego zalecanego spożycia witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B6. Użyj puree z fioletowego kalafiora jako kolorową alternatywę dla tłuczonych ziemniaków lub upiecz go z imbirem i miso, aby uzyskać pikantną przystawkę.

Fioletowe bataty
Fioletowe słodkie ziemniaki mają suchszy, bardziej kruchy miąższ niż ich pomarańczowe odpowiedniki i występują w dwóch odmianach. Podobnie jak zwykłe słodkie ziemniaki, fioletowe dostarczają nam błonnik, potas, witaminy z grupy B, witaminę C, potas i mangan, które pomagają między innymi w kontroli cholesterolu, regulacji ciśnienia krwi i funkcji odpornościowej.

Czerwone winogrona
Skórki czerwonych winogron zawierają resweratrol, polifenol znany z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Badania soku winogronowego sugerują, że unikalne połączenie fitochemikaliów może pomóc w utrzymaniu zdrowia mózgu i funkcji poznawczych u niektórych osób. Sok winogronowy jest słodki i może podnieść poziom cukru we krwi u niektórych, więc kontrola porcji jest ważna.
Czytaj też:
Jaka jest różnica między dietą roślinną a dietą wegańską?

Źródło: myfitnesspal.com