Ten składnik poprawi zdrowie serca? Dobra wiadomość dla wegan

Ten składnik poprawi zdrowie serca? Dobra wiadomość dla wegan

Dodano: 
Warzywa i tofu
Warzywa i tofu Źródło: Pexels / Ella Olsson
Badania sugerują, że jedzenie tofu i innych produktów na bazie soi może poprawić zdrowie serca.

Nowe badania sugerują, że jedzenie tofu i innych produktów na bazie soi może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Odkrycia dostarczają więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych izoflawonów, rodzaju związku występującego naturalnie w niektórych produktach pochodzenia roślinnego. Żywność na bazie soi, taka jak tofu, jest bogata w izoflawony.

Czytaj też:
Czy preferencje względem jedzenia są uwarunkowane genetycznie?

Kontrowersje wokół soi

W 1999 r. Food and Drug Administration (FDA) zatwierdziło etykietowanie produktów na bazie soi, które stwierdzało, że spożywanie żywności na bazie soi zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jednak od czasu zatwierdzenia badania nad korzyściami zdrowotnymi żywności opartej na soi wykazały mieszane wyniki.

W rezultacie w 2007 r. FDA ogłosiło, że ​​dokona przeglądu dowodów dotyczących żywności na bazie soi i zdrowia serca. W 2017 r. organizacja zaproponowała wycofanie oświadczenia zdrowotnego, że żywność na bazie soi redukuje choroby serca, biorąc pod uwagę sprzeczne dowody znalezione w ich przeglądzie.

Niniejsze badanie daje nadzieję na dostarczenie więcej informacji na temat względnych korzyści żywności opartej na soi dla zdrowia serca. Bardziej szczegółowe zrozumienie związku odżywiania i zdrowia serca jest ważne, ponieważ choroby serca to częsta przyczyna zgonów.

Dowody na wartość diety roślinnej o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości soli, cukru oraz tłuszczów nasyconych i trans są upowszechnione. Jednak dokładne zrozumienie, dlaczego określone źródła żywności przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia, jest ważne, aby klinicyści mogli pomóc ludziom opracować plan żywienia, który najlepiej im odpowiada.

Czytaj też:
Cykoria – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Trzy główne badania

W badaniu wykorzystano dane z trzech oddzielnych badań, które objęły ogółem 168474 kobiety i 42226 mężczyzn, a w każdym z nich śledzono uczestników przez ponad 20 lat. Wszyscy uczestnicy byli wolni od chorób serca i raka na początku badań.

Co 2-4 lata uczestnicy otrzymywali ankietę na temat żywienia. Naukowcy uzyskali informacje o chorobie serca z dokumentacji medycznej lub aktów zgonu w przypadkach, w których dana osoba zmarła z powodu choroby serca.

W badaniu uwzględniono różne czynniki, które mogą również wpływać na choroby serca, aby dokładnie określić, w jaki sposób izoflawony wpływają na zdrowie serca.

Umiarkowane korzyści z izoflawonów

Po przeanalizowaniu danych badanie wykazało, że ogólnie wyższe spożycie izoflawonów było związane z umiarkowanym zmniejszeniem ryzyka chorób serca. Było to również prawdziwe w przypadku tofu.

Badanie wykazało również, że korzyści płynące z jedzenia tofu były szczególnie widoczne u kobiet przed menopauzą. Po menopauzie naukowcy zauważyli wyraźny związek między spożyciem tofu a zmniejszonym ryzykiem chorób serca u kobiet, które nie stosowały terapii hormonalnej.

Chociaż badanie sugeruje związek między tofu i izoflawonami i zmniejszonym ryzykiem chorób serca, nie jest jasne, dlaczego i jak działa ten związek między nimi. Dr Qi Sun, profesor nadzwyczajny na wydziale żywienia na Uniwersytecie Harvarda w stanie Massachusetts i główny autor badania, mówi:

– Mimo tych ustaleń nie sądzę, by tofu było w jakikolwiek sposób magiczne. Ogólna jakość diety jest nadal bardzo ważna, a tofu może być bardzo zdrowym składnikiem.

Dr Sun uważa, że ​​dana osoba powinna brać pod uwagę wszystkie aspekty swojej diety podczas wprowadzania jakichkolwiek zmian:

– Jeśli dieta jest pełna niezdrowej żywności, takiej jak czerwone mięso, słodkie napoje i rafinowane węglowodany, należy przejść na zdrowsze alternatywy. Tofu i inne bogate w izoflawony produkty roślinne są doskonałym źródłem białka i alternatywą dla białek zwierzęcych.

Dr Sun wyjaśnia również, że chociaż badanie uwzględniało inne zakłócające czynniki, które mogą wpływać na zdrowie serca, konieczne są dalsze badania, aby dokładnie ustalić, jaką wartość oferują izoflawony.

– Na przykład młodsze kobiety, które są bardziej aktywne fizycznie i ćwiczą częściej, stosują zdrowsze diety oparte na roślinach, które mogą obejmować więcej produktów bogatych w izoflawony, takich jak tofu. Chociaż kontrolowaliśmy te czynniki, zaleca się ostrożność przy ich interpretacji.

Czytaj też:
Jak przejść na weganizm? Zrób to smacznie i zdrowo