Spożywanie błonnika związane z niższym ryzykiem raka piersi

Spożywanie błonnika związane z niższym ryzykiem raka piersi

Dodano: 
Różowa wstążka – symbol walki z rakiem piersi
Różowa wstążka – symbol walki z rakiem piersi Źródło: Pixabay / marijana1
Przestrzeganie diety bogatej w błonnik było powiązane ze zmniejszoną częstością występowania raka piersi w analizie wszystkich odpowiednich badań prospektywnych. Odkrycia opublikowano wcześnie online na łamach CANCER, recenzowanym czasopiśmie American Cancer Society (ACS).

Ponieważ badania przyniosły niespójne wyniki dotyczące potencjalnego związku między spożyciem błonnika a rakiem piersi, dr Maryam Farvid z Harvard TH Chan School of Public Health i jej koledzy wyszukali wszystkie odpowiednie prospektywne badania opublikowane do lipca 2019 r.

Kiedy badacze zebrali dane z 20 badań obserwacyjnych, które zidentyfikowali, u osób o najwyższym spożyciu błonnika ryzyko raka piersi było o osiem procent niższe. Rozpuszczalny błonnik był związany z niższym ryzykiem raka piersi, a wyższe całkowite spożycie błonnika wiązało się z niższym ryzykiem zarówno u kobiet przed menopauzą, jak i po menopauzie.

Profilaktyka raka piersi – włącz do diety błonnik

„Nasze badanie przyczynia się do udowodnienia, że ​​czynniki stylu życia, takie jak modyfikowalne praktyki żywieniowe, mogą wpływać na ryzyko raka piersi” – powiedziała dr Farvid. „Nasze odkrycia dostarczają dowodów naukowych potwierdzających wytyczne dietetyczne American Cancer Society, podkreślając znaczenie diety bogatej w błonnik, w tym owoców, warzyw i pełnych ziaren”.

Co ważne, odkrycia nie wykazują, że błonnik pokarmowy bezpośrednio zmniejsza ryzyko raka piersi, a do zbadania takiej przyczyny i skutku potrzebne jest randomizowane badanie kliniczne.

Czytaj też:
Sztuczna inteligencja wykryje 50 odmian raka? Nowe badania

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert