Jak pokarmy bogate w witaminę D wpływają na zdrowie serca?

Jak pokarmy bogate w witaminę D wpływają na zdrowie serca?

Dodano: 
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne)
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / ipopba
Według nowych badań opublikowanych w Journal of Human Nutrition and Dietetics spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D może mieć działanie ochronne na serce.

Badanie zostało przeprowadzone w latach 2001-2012 i objęło 1 514 mężczyzn i 1 528 kobiet z większego obszaru Aten w Grecji. W najniższych, średnich i najwyższych kategoriach spożycia witaminy D zdarzenia sercowo-naczyniowe (takie jak zawały serca i udary) występowały u 24%, 17% i 12% mężczyzn oraz 14%, 10% i 11% kobiet.

W przeciwieństwie do prób suplementacji witaminy D, które wykazały niewielki lub neutralny korzystny wpływ na zdrowie serca, badanie to ujawniło, że zwiększone spożycie witaminy D ze źródeł żywności może chronić przed problemami związanymi z sercem, szczególnie u mężczyzn.

Więc jaki jest najlepszy sposób na pozyskanie witaminy D?

Słońce jest idealnym sposobem na zwiększenie dawki witaminy D, ponieważ to naturalne światło, poza wspieraniem procesów, dzięki którym możliwa jest produkcja witaminy D, zapewnia inne korzyści, takie jak produkcja tlenku azotu i programowanie wewnętrznego zegara. Nie ma również ryzyka „nadmiernej suplementacji”, ponieważ twoja skóra będzie syntetyzować tyle witaminy D, ile jest potrzebne i niszczyć wszelki nadmiar.

Najwięcej witaminy D znajdziemy w tłustych rybach (łosoś, śledź, sardynka, olej z wątroby dorsza, tuńczyk), w żółtkach jaj oraz grzybach. Niektóre produkty spożywcze są dodatkowo wzbogacane witaminą D, na przykład mleko sojowe lub mleko krowie.

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert