Masz więcej niż 50 lat? Oto, co powinieneś jeść w czasie pandemii koronawirusa

Masz więcej niż 50 lat? Oto, co powinieneś jeść w czasie pandemii koronawirusa

Dodano: 
Wspólny posiłek
Wspólny posiłek Źródło:Shutterstock / Photographee.eu
W miarę upływu lat i naturalnego dążenia organizmu ku starości (szczególnie w wieku 50 lat i więcej), zmiany w organizmie zaczynają objawiać się nie tylko poprzez kondycję skóry jak i tę fizyczną, ale także w sposobie reagowania organizmu na potrzeby żywieniowe. W czasie pandemii może to być mocniej zauważalne.

Wraz z wiekiem twoje ciało potrzebuje więcej żywności bogatej w składniki odżywcze, a także witamin dla optymalnego zdrowia. Co zatem jest istotne w odżywianiu, kiedy przekroczysz magiczna 50-tkę, a jednocześnie tak się złożyło, że żyjesz w obliczu pandemii SARS-CoV-2?

Czytaj też:
Koronawirus. Nie ma z czego robić… papieru toaletowego

Żywność bogata w błonnik

Ponieważ układ żołądkowo-jelitowy automatycznie zwalnia po 50. roku życia, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika, aby utrzymać go w zdrowiu po upływie tego wieku. Błonnik nie tylko pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, ale także zmniejsza stan zapalny i cholesterol, jednocześnie zapewniając powolne uwalnianie bogatych w energię węglowodanów do krwiobiegu. Maliny, soczewica, marchew, brokuły i inne owoce i warzywa to przykłady pokarmów bogatych w błonnik, których potrzebuje twój organizm.

Pokarm bogaty w witaminę B12

W miarę starzenia się organizmu zmniejsza się kwasowość żołądka, przez co znacznie trudniej jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy B12 w diecie. Kwasowość żołądka pomaga uwolnić witaminę B12 z pożywienia, a sama witamina jest ważna dla utrzymania zdrowia układu nerwowego i kluczowych procesów metabolicznych.

Więc jeśli masz 50 lat i więcej, powinieneś włączyć do swojej diety pokarmy bogate w witaminę B12, takie jak mięso, jajka, owoce morza i produkty mleczne, a także pokarmy wzbogacone w witaminę B12, takie jak płatki zbożowe.

Kurkuma i cynamon

Starzenie się powoduje zmniejszenie produkcji śliny i zdolność postrzegania smaku, co oznacza, że ​​możesz chcieć eksperymentować z różnymi przyprawami, w tym kurkumą i cynamonem.

Kurkuma i cynamon, znane głównie jako podstawa kuchni indyjskiej, są przydatnymi przyprawami, których potrzebuje twoje ciało. Podobnie jak większość przypraw, obie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu są niezbędne dla układu odpornościowego. Napoje wykonane z dodatkiem tych przypraw jest świetnych dla odporności.

(Bezpieczna) woda pitna

Wraz ze smakiem zmienia się także pragnienie, co oznacza, że ​​odwodnienie staje się coraz częstsze z wiekiem.

Aby utrzymać nawodnienie po 50. roku życia, pij dużo wody. Twoje ciało wykorzystuje wodę we wszystkich narządach, komórkach i tkankach, aby pomóc w regulacji i utrzymaniu funkcji organizmu, w tym funkcji metabolicznej. Kobiety potrzebują równowartości dziewięciu filiżanek wody, podczas gdy mężczyźni powinni pić 13 filiżanek dziennie. Jeśli jesteś bardziej aktywny fizycznie, będziesz potrzebować więcej wody.

Czytaj też:
Koronawirus. Naukowcy kwestionują wpływ zamknięcia szkół

Źródło: medicaldaily.com