Skończyłaś 40 lat? Sięgaj często po te produkty – są najlepsze dla twojego zdrowia

Skończyłaś 40 lat? Sięgaj często po te produkty – są najlepsze dla twojego zdrowia

Dodano: 
Szczęśliwa kobieta
Szczęśliwa kobieta Źródło: Pexels / Andre Furtado
Po 40. roku życia wiele rzeczy ulega zmianie. Zmienić należy też jedzenie, po jakie sięgasz. Co warto wtedy jeść?

Świeczki na torcie urodzinowym to nie jedyne rzeczy, które powinna liczyć każda kobieta w miarę upływu lat. Po osiągnięciu czterdziestego roku życia możesz być zmuszona często monitorować metabolizm, masę mięśniową, równowagę hormonalną, nastrój i wagę, ponieważ od tego momentu możesz być podatna na problemy zdrowotne, z którymi teraz możesz sobie nie poradzić, chociaż nie stanowiły one wielkiej trudności, gdy byłaś młodsza. Na szczęście nadszedł czas, abyś odpowiednio zadbała o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Oprócz ćwiczeń, wystarczającej ilości snu i zmniejszenia ilości stresu w codziennym życiu, jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze może pomóc w zmniejszeniu zmartwień związanych ze zdrowiem w przyszłości. Pytanie brzmi, które produkty są dla ciebie dobre, kiedy osiągniesz tę magiczną barierę wieku – 40 lat?

Sarah Mirkin, dietetyk i autorka „Fill Your Plate, Lose The Weight”, podzieliła się swoją listą niezwykle dobroczynnych pokarmów, które są pełne składników odżywczych niezbędnych zwłaszcza po 40. roku życia.

Czytaj też:
Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmy
Siemię lniane
Doskonałe źródło przyjaznych dla serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane jest wypełnione błonnikiem i wpływa na długotrwały stan zdrowia układu trawiennego.

Łosoś
Łosoś (i inne tłuste ryby) to bogactwo kwasów omega-3 i chudego białka. Tłuszcz z łososia ma ponad dwa razy więcej kalorii niż białka i węglowodany, ale pomaga kontrolować apetyt. Ponadto rozjaśnia twoją skórę.

Awokado
Dzięki swojej zawartości potasu awokado, które jest również bogate w zdrowe tłuszcze, pomaga zachować miękkość skóry, odżywia włosy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Orzechy
Orzechy są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko, dzięki czemu są przekąskami wspomagającymi odchudzanie. Ponadto wysoka zawartość składników odżywczych w orzechach pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca i innych chorób przewlekłych.

Rukiew wodna
Rukiew wodna jest wypełniona wodą, witaminą C, witaminą A i przeciwutleniaczami zabijającymi wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego uszkodzenia skóry.

Kapusta kiszona
Zawiera probiotyki pobudzające pracę jelit. Badania pokazują, że te dobre bakterie mogą poprawić odporność, nastrój, funkcje trawienne, a nawet stan skóry.

Gorzka czekolada
Jest bogata we flawonole, które chronią twoje serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy i obniżają ciśnienie krwi.

Ciemnozielone warzywa
Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają duże ilości witaminy K, luteiny, kwasu foliowego, wapnia i beta-karotenu, które pomogą zachować funkcjonowanie pamięci.

Czosnek
Czosnek to doskonałe warzywo poprawiające samopoczucie. Badania sugerują, że może zminimalizować utratę masy kostnej (osteoporozę) poprzez zwiększenie poziomu estrogenu. Jest również bogaty w składniki odżywcze, ma bardzo mało kalorii i dodaje smaku potrawom.

Jogurt grecki
Jest doskonałym źródłem wapnia, minerału wzmacniającego kości, a także prawie nie zawiera sodu. Mając gęstszą konsystencję niż inne jogurty, ma również więcej napełniającego i energetyzującego białka, oprócz aktywnych kultur wspierających zdrowie jelit.
Czytaj też:
Jak schudnąć po 40. roku życia, kiedy metabolizm zwalnia?
Czytaj też:
Tych napojów nie powinieneś pić po czterdziestce. Niektóre mogą cię zaskoczyć