Ten rodzaj mąki zawiera bardzo dużo błonnika. Czy gości już w twojej kuchni?

Ten rodzaj mąki zawiera bardzo dużo błonnika. Czy gości już w twojej kuchni?

Dodano: 
Mąka
MąkaŹródło:Pexels / Kaboompics .com
Makarony są tak dobre, jak ich składniki. Pszenica jest tym, co sprawia, że ​​spaghetti i fusilli są tak pyszne i wszechstronne, a soba zawdzięcza swój ziemisty smak mące gryczanej. Ale jest jeszcze jedna mąka, która w świecie makaronu jest bardzo szanowana – i zasługuje też na twoje uznanie: mąka konjac.

Mąka konjac jest wytwarzana ze skrobiowego korzenia rośliny konjac, która pochodzi z Japonii, Chin i innych krajów Azji Wschodniej. – Korzeń konjac pojawia się w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej w postaci ciast, makaronu i galaretek, a także w kilku innych zastosowaniach nieżywnościowych, i był również używany w wegańskich alternatywach dla owoców morza – mówi dietetyk Cara Harbstreet z Street Smart Nutrition.

Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących

Korzeń konjac – przetwarzanie

Korzeń jest mielony lub tłuczony na proszek (inaczej mąkę konjac), a następnie gotowany w wodzie z wapniem (lub innym źródłem wodorotlenku wapnia), który następnie zamienia mieszaninę w żel. Żel ten jest następnie używany do wielu różnych potraw, wyciskany do postaci makaronu shirataki, formowany w ciastka, a nawet stosowany jako roślinna wersja żelatyny. – Chociaż proces ten można przeprowadzić w domu tradycyjnymi metodami, większość ludzi kupuje gotowy produkt w postaci pakowanego na mokro makaronu shirataki – mówi Harbstreet.

Konjac i żywność go zawierająca na pewno nie są nowe. Składnik ten był od pokoleń podstawą wielu kuchni wschodnioazjatyckich. Ale dlaczego jest to tak wspaniały zdrowy składnik?

1. Może obniżyć poziom cholesterolu
Konjac jest chwalony za wysoką zawartość błonnika. Ten błonnik występuje w postaci glukomannanu, rozpuszczalnego błonnika, który występuje w dużych ilościach w korzeniach konjac. Rozpuszczalny błonnik może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wiążąc się z cholesterolem, powodując jego wydalanie, a nie pozostawanie w organizmie. Może to pomóc obniżyć zły poziom cholesterolu HDL i wspierać zdrowy poziom cholesterolu LDL, co jest ważne dla zdrowia układu krążenia.

2. Może pomóc w wypróżnieniu się
Dzięki wysokiej zawartości błonnika w mące konjac i większości produktów ją zawierających, spożywanie konjac może pomóc w utrzymaniu ruchu w układzie pokarmowym. Niektóre badania wskazują, że suplement glukomannanu może pomóc w regulacji trawienia poprzez poprawę konsystencji i częstotliwości stolca. Jednak zauważono również, że dodanie samego glukomannanu nie zawsze skutkowało poprawą i nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach dotyczących wpływu żywności zawierającej glukomannan na trawienie, więc potrzebne są dalsze badania.

3. Daje uczucie pełności
Ponadto potrawy z mąki konjac (takie jak makaron shirataki) są super sycące, ale nie są zbyt gęste kalorycznie, dzięki wysokiej zawartości błonnika i wody. (Błonnik zapewnia również niską zawartość węglowodanów netto). Jednak możesz czuć się mniej usatysfakcjonowany, niż gdybyś zjadł podobną lub mniejszą porcję innego pokarmu, więc warto o tym pamiętać, rozważając potencjalną zamianę.

4. Może pomóc w leczeniu cukrzycy
Wiele osób z cukrzycą uważa, że ​​muszą unikać tradycyjnych dań z makaronem lub makaronem. Makaron shirataki może stanowić dla nich alternatywę, dzięki której będą mogli cieszyć się tymi daniami bez obawy o wpływ na poziom cukru we krwi. To dlatego, że mają niską zawartość węglowodanów i cukru, dzięki czemu możesz cieszyć się swobodniej. Ponadto wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego w konjac może pomóc w utrzymaniu stabilizacji poziomu cukru we krwi. Rozpuszczalny błonnik spowalnia trawienie i jest pomocny w zapobieganiu skokom poziomu cukru we krwi.

5. Łatwo dodać ją do diety
Istnieje kilka sposobów włączenia mąki konjac do diety, jeśli chcesz jej spróbować. Mąka konjac jest zwykle używana jako pomoc w zagęszczaniu i uzyskaniu lepszej konsystencji. Możesz jej używać zawsze, gdy użyjesz skrobi kukurydzianej. Pomyśl o nadzieniach do ciasta, puddingach, a nawet sosach i sosach. Pomaga również nadać miękką, delikatną konsystencję, idealną do ciastek, ciastek, ciast i pieczywa. Mąką konjac nie można zastąpić mąki pszennej, ale można ją dodać do mąki pszennej, aby uzyskać ciekawszy produkt.
Czytaj też:
Chcesz zdrowo się zestarzeć? Zmień dietę na ten wariant
Czytaj też:
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?

Źródło: wellandgood.com