6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni

6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni

Dodano: 
Fotografia ilustracyjna
Fotografia ilustracyjna Źródło: Fotolia
Gotowanie, planowanie posiłków i robienie zdrowych zakupów dla wielu z nas stanowi problem. Są jednak uniwersalne produkty, które nawet dietetyk zawsze ma w swojej kuchni.

Są dwa typy ludzi: ci, którzy kochają zakupy spożywcze i ci, którzy wolą robić dosłownie cokolwiek innego.

Ale bez względu na to, jaką jesteś osobą, poruszanie się po sklepach w poszukiwaniu zdrowych, podstawowych produktów, które naprawdę chcesz jeść, może sprawić, że będziesz żałować, że nie ma przy tobie osobistego dietetyka.

Dietetyk Jaclyn London, szefowa ds. żywienia i dobrego samopoczucia w WW (dawniej Weight Watchers) omówiła jej nawyki związane z zakupami artykułów spożywczych.

Czytaj też:
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać

Przede wszystkim podstawy

Nikogo nie powinno to dziwić, ale specjalistka zaczyna od podstaw. – Mój koszyk odzwierciedla moją osobistą filozofię dotyczącą jedzenia: więcej warzyw, więcej owoców, więcej wyjść po zakupy – mówi London. – Posiadanie pod ręką odżywczych składników jest jednym z najprostszych, ale znaczących kroków prowadzących do stworzenia ogólnie zdrowszego sposobu odżywiania się.

Aby ułatwić wykrywanie tych zdrowych produktów, idea WW wprowadziła punkty, które sprowadzają etykiety żywieniowe do jednej, prostej wartości. Specjalny program dopasowuje do danej osoby indywidualny plan (zielony, niebieski lub fioletowy) dostosowany do celów, sposobu odżywiania i zachowań.

Ale co z nieoczekiwanymi rzeczami, które trafiają do koszyka specjalistki? (Uwaga spoiler: w spersonalizowanych planach WW jest dużo miejsca na kreatywność i elastyczność.)

6 produktów, które dietetyk ma w swojej kuchni niezależnie od diety

1. Popcorn
Popcorn jest pożywny, wypełniony błonnikiem, a nawet zawiera przeciwutleniacze (nie zapominaj, że kukurydza to też warzywo). Jest to łatwa do zrobienia przekąska o dużej objętości, do której można dodać trochę smaku z przypraw.

2. Czekolada mleczna
Ciemna czekolada jest zazwyczaj ulubioną dietetyczną przekąską świata, ale... czekoladę mleczną można zjeść nie dla przeciwutleniaczy, a po prostu jako deser. Kto powiedział, że deser od czasu do czasu jest zakazany?

3. Awokado
Jest bogate w (zdrowe) tłuszcze. Warto spożywać je z tostami lub... jako część „deski lunchowej”, z której można coś przekąsić przy biurku. Deska obejmuje guacamole z warzywami i pełnoziarniste krakersy (oba do maczania), plus trochę sera lub siekanego jajka.

4. Makaron
Warto zawsze trzymać w spiżarni ciecierzycę i makarony pełnoziarniste, ponieważ można z nich zrobić szybkie danie ze smażonymi warzywami i marinarą (można dorzucić owoce morza lub mięso, ale dzięki białku z ciecierzycy nie jest to konieczne).

5. Wino
Uważa się, że czerwone wino z umiarem jest dobre dla zdrowia serca, a butelka ma wbudowaną dodatkową funkcję: może również służyć jako hantle.

6. Ziemniaki
Można je doprawić dowolnie i podać z dowolnymi (zdrowymi) dodatkami.
Czytaj też:
Tauryna – właściwości i zastosowanie. Czy pomaga schudnąć?
Czytaj też:
Jesz niedojrzałe owoce, ponieważ mają mniej kalorii? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne