5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!

5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!

Dodano: 
Jagody
Jagody Źródło:Pixabay / StockSnap
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.

Kurkuma, jarmuż, matcha, granat… wszystkie te produkty są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które, jak wykazano, są korzystne dla zdrowia ludzkiego. Ale jest jedna niedoceniana bohaterka, której nie poświęca się tyle uwagi. Nazywa się... jagoda.

Czytaj też:
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać

Czy jagody są lepsze od borówek?

Nie daj się zmylić – jagody są podobne do osławionych borówek, ale różnią się znacznie od tych małych niebieskich perełek, które wszystkie influencerki dodają do jogurtu, koktajli i płatków owsianych.

– Jagody są czasami określane mianem borówek europejskich, ponieważ pochodzą z małego krzewu w Europie, spokrewnionego z borówką – mówi dietetyk Kelly Jones. – Ale chociaż na pierwszy rzut oka mogą przypominać borówki, ich profil smakowy jest znacznie bardziej kwaśny.

Roślina pochodzi z Europy Północnej, w tym z Wielkiej Brytanii i Islandii. Jak doskonale wiemy, rośnie także w polskich lasach. Ze względu na kwasowość, jagody były tradycyjnie używane do barwienia tkanin na ubrania i do użytku domowego. Roślina ma również długą historię zastosowań leczniczych, sięgającą średniowiecza. Dziś jest zwykle stosowana jako smaczne nadzienie do pierogów.

Jednak jest bardzo niewiele badań klinicznych wpływu jagód na ludzkie zdrowie, co utrudnia naukowe potwierdzenie ich zalet. Ale z tego, co wiemy, te małe kuleczki z pewnością są świetne, jeśli chodzi o wspieranie ogólnego stanu zdrowia. Oto co warto wiedzieć:

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Cudowne właściwości letnich owoców
1. Zmniejszają stan zapalny
Uważa się, że jagody zwalczają stany zapalne. Jest to prawdopodobnie spowodowane wysokim stężeniem przeciwutleniaczy, czyli związków, które zwalczają uszkodzenia zapalne powodowane przez związki wolnych rodników. Jedno małe badanie wykazało, że przyjmowanie 300 miligramów antocyjanów – związków roślinnych o właściwościach przeciwutleniających – wyekstrahowanych z jagód i czarnych porzeczek przez trzy tygodnie pomogło zmniejszyć poziom kilku biomarkerów zapalnych.

2. Mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Ponieważ jagody są bogate w przeciwutleniacze, mogą również wspierać zdrowie serca. Zawierają antocyjany polifenolowe, fitochemikalia, które dają im ciemnoniebieski kolor, ale są również powiązane z ulepszonymi reakcjami zapalnymi. Te związki mogą również zapobiegać krzepnięciu krwi, a także pomagać obniżyć ciśnienie krwi, co nie tylko poprawia zdrowie serca, ale także zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednak jagody są też często spożywane jako ekstrakt w postaci suplementu, co zwiększa siłę przeciwutleniaczy. To oznacza, że ​​samo jedzenie jagód może nie mieć tak silnych właściwości ochronnych.

3. Mogą pomóc w leczeniu cukrzycy
Niektóre wstępne badania sugerują, że ekstrakt z jagód może przynieść korzyści osobom z cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia, chociaż potrzebne są dalsze badania. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny związany z chorobą. Wykazano, że borówki obniżają poziom cukru we krwi, jednocześnie stymulując wydzielanie insuliny, przez co okazały się przydatne dla diabetyków.

4. Mogą wspierać zdrowie układu odpornościowego
Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i witaminy C w jagodach, mogą one pomóc w utrzymaniu układu odpornościowego w doskonałej kondycji. Jagody mogą mieć również właściwości przeciwbakteryjne. Ogólnie rzecz biorąc, największą zaletą tych owoców jest wysoka zawartość antocyjanów, ponieważ związki te wspomagają systemy antyoksydacyjne chroniące komórki organizmu przed stresem. Stres może mieć ogromny wpływ na zdolność organizmu do zwalczania chorób.

5. Są dobre dla oczu
Jagody mogą wspierać zdrowie oczu i wspomagać krążenie w obrębie oczu. Mówiąc dokładniej, stwierdzono, że jagody poprawiają widzenie pacjentów cierpiących na jaskrę. Ponadto pozwalają zmniejszyć zmęczenie oczu.
Czytaj też:
Jesz niedojrzałe owoce, ponieważ mają mniej kalorii? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne