Jak zrobić idealne ciastka bezowe? Zachwyć gości na domowym przyjęciu

Jak zrobić idealne ciastka bezowe? Zachwyć gości na domowym przyjęciu

Dodano: 
Ciastka bezowe
Ciastka bezowe Źródło:Unsplash / SJ Baren
Rozpływająca się w ustach domowa beza to eteryczna rozkosz, niezależnie od tego, czy jest ułożona w stos na cieście, czy upieczona w chrupiące ciasteczka. Oto porady i wskazówki, których potrzebujesz, aby przygotować od podstaw idealnie lekką i rozpływającą się w ustach bezę.

W najprostszej postaci beza składa się tylko z białek i cukru. Stosunek białka do cukru i sposób obchodzenia się z tymi dwoma składnikami decyduje o powodzeniu w pieczeniu bezy.

Jak przygotować się do pieczenia bezy?

  • Użyj odpowiedniej miski. Przygotuj bezę w czystej, suchej misce wykonanej ze szkła, ceramiki, stali nierdzewnej lub miedzi. Plastik nie jest zalecany, ponieważ może zawierać ślady oleju, co może wpływać na wygląd bezy. Białka jaj zwiększają swoją objętość, gdy jest do nich wbijane powietrze, więc upewnij się, że miska, której używasz, jest duża.
  • Zadbaj o temperaturę jaj. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijają się do większej objętości, ale łatwiej jest oddzielić żółtka od białek, gdy jajka są schłodzone. Rozwiązaniem jest oddzielenie żółtek i białek, gdy jajka są zimne, a następnie odstawienie białek na 10 do 15 minut, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Stosunek cukru do jaj. Możesz użyć zwykłego cukru granulowanego, ale wielu kucharzy poleca bardzo drobny cukier, ponieważ jego ultra-małe kryształki rozpuszczają się łatwiej, gdy ubijasz je z białkami jaj. Ilość dodanego cukru zależy od przepisu: Miękkie bezy używane do ciast to około 2 łyżki cukru na każde białko jajka. Twarde bezy, które można ułożyć w różne kształty, mają około ¼ szklanki na białko.
  • Opcjonalne stabilizatory. Aby uzyskać mocniejszą bezę, zgodnie z przepisem możesz dodać kwaśny składnik, taki jak biały ocet lub sok z cytryny. Uwaga: nie używaj miedzianej miski, jeśli dodajesz kwas, aby ustabilizować bezę, ponieważ odbarwi piankę jajeczną.

Składniki na bezy kawowo-czekoladowe (12 porcji)

  • 2 białka jaj
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki drobnych kawałków czekolady

Jak przygotować bezę?

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. W średniej misce ubij białko, kawę rozpuszczalną i wanilię do dużej wysokości, aż utworzą się miękkie szczyty.
  2. Dodawaj cukier, po 1 łyżce na raz, ubijając, aż utworzą się sztywne szczyty (końcówki stoją prosto). Dodaj wiórki czekoladowe.
  3. Nakładaj mieszaninę zaokrągloną łyżeczką w odległości 10 cm na przygotowane blachy do pieczenia. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż będą mocno zrumienione spody. Wyjmij bezy z piekarnika i ostudź. Możesz udekorować bezy owocami.

Czytaj też:
Jak zrobić domowe lody bez maszyny? Ten prosty przepis zachwyci wszystkich

Opracowała:
Źródło: Eat This