Plusem w przygotowywaniu żołędziowych babeczek jest możliwość zamiany lub pominięcia składników, których nie posiadasz. Na przykład podaną w tym przepisie mąkę z żołędzi możesz śmiało zastąpić tortową. Możesz też łatwo zrobić babeczki kasztanowe, używając mąki kasztanowej i kawałków łuskanych, gotowanych kasztanów.
Jak wykonać babeczki z żołędzi?
Składniki
- 1 1/3 szklanki maślanki
- 1 jajko, lekko ubite
- 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju orzechowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki mąki żołędziowej lub tortowej
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mielonych żołędzi, kasztanów lub orzechów włoskich
- 1/4 szklanki świeżych lub mrożonych jagód (borówki brusznicy, borówki itp.)
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Instrukcja przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj foremki na muffinki masłem lub innym tłuszczem.
-
W misce wymieszaj maślankę, jajko, olej, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy. W większej misce wymieszaj otręby pszenne, mąkę żołędziową, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
-
Wlej mokre składniki do suchych i dodaj mielone żołędzie i jagody. Wymieszaj, aby połączyć. Dodaj trochę maślanki, jeśli ciasto jest zbyt zbite.
-
Napełnij równomiernie foremki do muffinek, a następnie polej syropem klonowym jako polewą. Piecz przez 15 do 18 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie poczekaj do schłodzenia.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 7 g
- Tłuszcz nasycony: 4 g
- Cholesterol: 30 mg
- Sód: 224 mg
- Potas: 150 mg
- Błonnik: 2 g
- Cukier: 10 g
- Witamina A: 227 IU
- Witamina C: 4 mg
- Wapń: 69 mg
- Żelazo: 1 mg
Czytaj też:
20 rzeczy, które warto zrobić tej jesieniCzytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?