Wiosną zbieraj liście malin i jeżyn. Pomogą na infekcje, biegunki i bóle menstruacyjne

Wiosną zbieraj liście malin i jeżyn. Pomogą na infekcje, biegunki i bóle menstruacyjne

Dodano: 
Liście malin
Liście malin Źródło: Shutterstock / schankz
Wiosną są najlepsze, a mowa o liściach malin i jeżyn. Choć te rośliny kojarzymy je głównie z pysznymi owocami, to cenne są także same liście.

Maliny i jeżyny owocują latem i jesienią, a wiosną warto zrywać ich liście. Można z nich zrobić ziołową herbatę, która pomoże na wiele dolegliwości.

Jakie właściwości mają liście malin?

Herbatka z liści malin to napój, który może być pomocny przede wszystkim przy wszelkich infekcjach – wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Liście malin mają działanie przeciwzapalne i ściągające. Wykazują też właściwości rozkurczające, działają w ten sposób m.in. na mięśnie macicy i jelit. Herbatkę z malin można pić przy dolegliwościach gastrycznych i biegunkach.

Jakie właściwości mają liście jeżyn?

Liście jeżyn są stosowane w medycynie naturalnej od lat. Zaleca się je w nieżytach gardła, infekcjach, ale też przy obfitych miesiączkach i bólach miesiączkowych. Ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i przeciwzapalne, a sam napar z liści jeżyn można wykorzystać także do płukania jamy ustnej przy aftach i pleśniawkach. Pomoże, podobnie jak liście malin, przy biegunkach. Herbatka z liści jeżyn ma także działanie obniżające ciśnienie krwi.

Jak zrobić herbatkę z liści malin i jeżyn?

Choć te wiosenne liście są najsmaczniejsze, tak naprawdę można je zbierać cały sezon. Liście najlepiej zbierać w suche, słoneczne dni, a potem suszyć w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Ważne, aby przechowywać je w szczelnych pojemnikach, aby nie nabrały wilgoci. Herbatkę z liści malin i jeżyn można dosłodzić sokiem malinowym – będzie idealna na jesienno-zimowe infekcje i przeziębienia.

Jeśli na stałe przyjmujesz leki, każdą ziołową terapię należy skonsultować z lekarzem, ponieważ niektóre substancje zawarte w roślinach mogą wchodzić w reakcję z lekarstwami.

Czytaj też:
Ta roślina to cenne zioło lecznicze i aromatyczna przyprawa. W Polsce jest traktowana jak chwast