Czy żywność ekologiczna jest ekologiczna?

Czy żywność ekologiczna jest ekologiczna?

Do niedawna żywność ekologiczna była jedynie fanaberią ludzi bogatych. Dziś prawie 10 proc. polskich konsumentów jest gotowych zapłacić za nią nawet o połowę więcej niż za produkty bez przedrostka „eko”, by nacieszyć podniebienie warzywami i owocami bez pestycydów. Tylko czy skórka warta jest wyprawki? Czy zgodnie z hasłem: „Lepiej dla ciebie i dla planety”, zyska na tym zarówno nasze zdrowie, jak i klimat oraz środowisko?Czy żywność ekologiczna to nowa nadzieja dla konsumentów, czy raczej wielki kant producentów?
Jeszcze niedawno firmy farmaceutyczne przekonywały, że dla zachowania zdrowia najlepsze są witaminy i antyoksydanty w tabletkach. Margaret Thatcher, była premier Wielkiej Brytanii, zamiast śniadania zażywała porcję tabletek do porannej małej czarnej. Ale to już przeszłość.
Więcej możesz przeczytać w 27/2009 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Czytaj także

 14
  • OaiLoveBodde   IP
    Istnieja jeszcze zdrowe, ekologiczne zrodla pozywienia, ale sa bardzo ciezko do znalezienia :) Ja mam catering z mrrollo i jestem super zadowolony, badane jedzenie widac ze swieze i zdrowsze niz te z innych zrodel :)
    • Zuzza   IP
      oo, nie wiedziałam, ze sa tu inne osoby lubiące holle, nie wiem, mi ciężko znalezc wsrod znajomych osoby nastawione proekologicznie do życia... a szkoda, bo to zawsze lepiej powymieniać sie przepisami, czy spostrzeżeniami dotycząctymi zywienia. jestem zwolenniczką produktów bio i eko i widze, ze moim dzieciom smakują i co najwazniejsze - ładnie rosną i nie chorują.
      • Miłka000   IP
        no cóz, za jakosc trzeba placic. na szczecie nie wszystkie produkty eko sa bardzo drogie. holle p jest jeszcze akceptowalne, wspomniany nizej rabenhorst tez. no ale na zdrowiu nie warto oszczedzac...
        • Terierrrka   IP
          A ja na przykład czuję różnicę miedzy np zwykłym sokiem bez cukru a sokiem z uprawy ekologicznej. Ostatnio porównywalam ten warzywny Vege i Rabenhorst. No i jak dla mnie roznica kolosalna, na plus oczywiscie dla Rabenhorsta....
          • dunka   IP
            Dlaczego tak drogo??? Mieszkam w Danii od 5 lat i tu roznica miedzy ekologiczna zywnoscia a normalna jezt zalednie o 1,2 zlote.Dlatego ze wyprodukowanie takiej zywnosci jest bardzo tanie.Roznica polega na uzyskiwaniu ilosci zywnosci z danego produktu,np krzak pomidorow eko-zbierzemy z niego o 10% mniej pomidorow. Pytanie chodzi mi po glowie,dla czego w Polsce wszyttko jest potwornie drogie????.Te produkty sa nawet o 100% drozsze niz zagranica! podaje dzisiejsze ceny produktow ekologicznych w Danii:mleko ekologiczne 3zl za litr, maslo 5zl,pomidory 14zl, jogurty owocowe 5 zl za litr.pasztet ok 6zl za opakowanie 250gr. ogorek dlugi 3.5 sztuka,