Święta Magdy Gessler - Kapusta z grzybami

Święta Magdy Gessler - Kapusta z grzybami

To danie wyjątkowe. Ja i moje dzieci co roku bardzo na nie czekamy. Kapusta z grzybami była popisową potrawą mojej mamy i chyba w takiej wersji, w jakiej ją pamiętam, jest nie do odtworzenia. Nie mam pojęcia, jakie czary odprawiała nad kapustą moja mama, ale to danie co roku smakowało niebiańsko.
Kapusta musi być kiszona naturalnie, w żadnym wypadku nie może być octowa. Moją ukochaną kiszoną kapustę kupuję w Charsznicy. W wypadku tego dania kapusta nie może być lekka, musi się wcześniej odpowiednio długo i zdrowo kisić, dzięki czemu nie musimy jej nawet płukać przed gotowaniem. Są różne szkoły, ja w wigilijnej kapuście z grzybami zdecydowanie wolę kapustę pełną naturalnego soku, mocno kwaśną. Nie znoszę kapusty krojonej, lubię, żeby się ciągnęła jak spaghetti.
Okładka tygodnika WPROST: 51/2010
Artykuł jest zamknięty
Więcej możesz przeczytać w 51/2010 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 1
  • MaggieIP
    Grzyby dobrze podsmażyć z cebulką to jest dopiero odlot zapachowy i smakowy. Przepis tutaj nie jest dokładny wiec nie wiem czy przewiduje podsmażanie, ale bez tego to już nie to samo.

    Czytaj także