Lodowe wino - wyższa szkoła jazdy

Lodowe wino - wyższa szkoła jazdy

sxc
Adam Kiszka, z Uniwersytetu Jagiellońskiego zachęcony sukcesem produkowanego na potrzeby uczelni wina Novum, postanowił stworzyć nowe wino - lodowe.
- Wino lodowe jest słodkie, drogie i rzadkie. To wyższa szkoła jazdy - mówi Kiszka, który zarządza uczelnianą winnicą. Winogrona do tego wina zbiera się przed wschodem słońca, gdy temperatura spada do ok. minus 8 stopni. Trunek ten obecnie jest produkowany głównie w Niemczech i Kanadzie. Władze uniwersytetu chcą, by stał się on wizytówką uczelni.

Obecnie głównym winem produkowanym w winnicy "Nad Dworskim Potokiem" jest Novum. Ten wytrawny, biały trunek został już doceniony poza granicami Polski. W ubiegłym roku Novum zdobyło złoty medal w konkursie na Słowenii. Srebrne i brązowe medale uzyskało także na kilku innych konkursach. Wino podawane było także na spotkaniach organizowanych w ramach polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.

Ze względu na brak koncesji oraz ustawę o wychowaniu w trzeźwości, trunki nie mogą być sprzedawane bezpośrednio na krakowskiej uczelni, można je jednak kupić w sklepiku obok winnicy. Butelka wina białego to koszt 37zł, czerwonego 39zł. Rzeczniczka uniwersytetu, Katarzyna Pilitowska zapowiada jednak, że ma to ulec zmianie - Szukamy rozwiązań, by nawet w Warszawie czy w Brukseli można było kupić wino jako prezent - deklaruje.

Uniwersytet Jagielloński otworzył niedawno nowy kierunek na studiach podyplomowych - enologię. Na zajęciach prowadzonych w ramach Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum, studenci mają poznać podstawy uprawy winorośli, technologie produkcji wina oraz jego dobroczynne działanie zdrowotne. Zajęcia mają się zacząć w lutym.

"Rzeczpospolita", emn

Czytaj także

 1
  • WASYL IP
    Jest mała nieścisłość w artykule. Proszę podać, w którym sklepiku na którym wydziale to wino jest w sprzedaży?