Dieta na zdrowe stawy

Dieta na zdrowe stawy

Harcombe twierdzi, że jej dieta jest dobra na stawy (fot. Wikipedia)
Ruch bez bolących stawów? To możliwe. Miliony ludzi cierpiących na artretyzm ma lekarstwo w zasięgu ręki. Wystarczy nakładać na talerz odpowiednie produkty.
W Wielkiej Brytanii reumatoidalne zapalenie stawów to jedna z najpowszechniejszych przypadłości. Cierpi na nią około jednej piątej mieszkańców Wysp. Okazuje się jednak, że ból stawów może załagodzić zwykła zmiana diety.

– Aby schudnąć, wcale nie trzeba się głodzić, ani nawet odczuwać głodu. Nie musimy sami się karać. Wystarczy jeść wspaniałości, których dostarcza nam przyroda. Jedzmy jak najlepsze pokarmy – naturalne, nieprzetworzone – i cieszmy się rezultatami - zachęca Zoe Harcombe, dietetyczka i autorka książki "The Harcombe Diet for Men". Autorka opisuje doświadczenia swoje i męża, byłego zawodnika rugby. Problemy męża z bolącymi stawami zniknęły, gdy zrezygnował z jedzenia produktów zbożowych - twierdzi Harcombe.

Zrezygnować ze zbóż...

Tę zależność potwierdzają badania naukowe. W zbożach obecne są aminokwasy podobne do tkanek miękkich w stawach. Ta zbieżność może wprawić organizm w konfuzję. Jeśli ma się zatem problemy ze stawami, warto unikać produktów zawierających zboża, takich jak chleb, ryż, makaron czy płatki śniadaniowe.

Powstaje zatem pytanie: co spożywać? Podpowiadamy: oliwę z oliwek, bazylię, łososia, awokado. Można używać bazylii, a całość popić wodą, herbatą z pokrzywy lub... alkoholem.

...dla oliwy, awokado i łososia...

Oliwa z oliwek zapobiega rozwinięciu się reumatoidalnego zapalenia stawów, a kwasy tłuszczowe omega-9 oraz od antyoksydanty mogą łagodzić tę przypadłość. Należy koniecznie utrzymywać poziom żelaza na odpowiednim poziomie, gdyż anemia może być symptomem reumatoidalnego zapalenia stawów. Dlatego warto jeść łososia. Również czerwone mięso i warzywa o ciemnozielonych liściach są dobrym źródłem żelaza. Owoce awokado zawierają przeciwzapalne antyoksydanty, kluczowe kwasy tłuszczone i mogą sprzyjać odbudowie chrząstki.

Z przypraw warto używać bazylii, która zawiera lotny olej zwany eugenolem. Uważa się, że bazylia ma  właściwości przeciwzapalne podobne do aspiryny. Warto dodawać jej podarte listki do makaronów i sałatek.

...pokrzywy, wody i alkoholu

Co do picia? Herbata z pokrzywy. Sądzi się, że pokrzywa osłabia ból i  niesprawność u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów. Jej liście są bogate w witaminy i minerały zawierające naturalne substancje przeciwbólowe oraz mają właściwości przeciwzapalne. Opakowania tej herbaty w torebkach można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Woda: warto pić dużo płynów, aby utrzymać dobre nawodnienie i dopływ substancji odżywczych do stawów. Korzystnie działają także herbata i soki.

A dlaczego alkohol? Brytyjscy eksperci stwierdzili, że osoby, które regularnie wypijają kieliszek czegoś mocniejszego, są mniej podatne na  zapalenie stawów.

"The Sun", MW

Czytaj także

 1
  • Dominika SEKUŁA, W-wa   IP
    CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL, JEST W  CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.