Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów. Podawany sam lub z dodatkami na ciepło albo zimno sprawdza się na każdą okazję. Lubią go szczególnie ci, którzy dbają o sylwetkę, ponieważ ciasto to można podać również w wersji light. Czy jednak wiemy skąd wzięło się to ciasto i jak wiekowa jest jego historia?
Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tys. lat. W XIX w. przepisy na serowe ciasto, razem z kolonistami, dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały.
W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny "sernik nowojorski" funkcjonuje do dziś.
Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". W tej wersji zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych, popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.
mniami.pl, is
W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny "sernik nowojorski" funkcjonuje do dziś.
Najbardziej tradycyjna forma, sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". W tej wersji zakłada dodanie do serowej masy dużej ilości bakalii. W krajach prawosławnych, popularna jest natomiast odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.
mniami.pl, is
Komentarze