Produkty "light". Lekkie, ale czy zdrowe?

Produkty "light". Lekkie, ale czy zdrowe?

Jedzenie light ma mniej kalorii ale też składników odżywczych (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Produkty light to te, które mają obniżoną wartość kaloryczną. Reklamowane są zwłaszcza osobom dbającym o sylwetkę albo będącym na diecie. Czy jednak rzeczywiście "lekkie" produkty na pewno są zdrowe dla organizmu?

 

Jeśli chodzi o nabiał i mięsa, dobrym zwyczajem jest kierowanie się zasadą: im mniej tłuszczu, tym zdrowiej i lepiej. Jednak wybierając inne produkty light lepiej uważnie im się przyjrzeć. Warto czytać etykiety, na których podany jest dokładny skład, zwracając uwagę na zawartość białka, węglowodanów i całkowitego tłuszczu.

Np. jedzenie o obniżonej zawartości albo bez cukrów zawiera aspartam, sacharynę, taumatynę i  acesulfam K. Są to słodziki, które dają uczucie słodkości, ale nie mają mniej kalorii niż cukier. Ich wadą jest to, że napojem ze słodzikiem nie  ugasimy pragnienia. Dodatkowo jest w nim mniej wartości odżywczych, a  więcej tłuszczów.

Należy pamiętać, że eliminując z pożywienia wszystkie oleje, pozbawiamy organizm istotnej ochrony organizmu. Bez tłuszczów układ pokarmowy nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych.

 

 

is, zdrowie.wieszjak.pl

Czytaj także

 0