I ty możesz wyizolować DNA pomidora. Wrocław rozebrany "do ostatniej nitki DNA"

I ty możesz wyizolować DNA pomidora. Wrocław rozebrany "do ostatniej nitki DNA"

Wrocławscy studenci będą wyjaśniać, czym jest biotechnologia (fot. sxc.hu) / Źródło: sxc.hu
Mikroskopowe obserwacje bakterii, wyizolowanie DNA pomidora i testy enzymatyczne białek w ziemniakach, to główne atrakcje warsztatów biotechnologicznych „DNA – Encyklopedia Życia”, które odbędą się 21 kwietnia we Wrocławiu. Organizatorami imprezy są studenci biotechnologii z Politechniki Wrocławskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Wrocławskiego oraz naukowcy zrzeszeni w grupie Biotteam.
Współorganizator imprezy Michał Kulus ze  studenckiego koła naukowego biotechnologów „Przybysz" Uniwersytetu Wrocławskiego podkreślał, że na potrzeby warsztatów na ul. Świdnickiej powstanie biotechnologiczne miasteczko. - W trzech namiotach na wszystkich zainteresowanych czekać będą popularnonaukowe atrakcje, które wyjaśnią czym jest biotechnologia i co nam oferuje – dodał.

W czasie imprezy będzie można samodzielnie wyizolować DNA pomidora, wykonać testy enzymatyczne białek znajdujących się w ziemniakach, ananasach, kiwi i innych ogólnodostępnych produktach oraz przeprowadzić chromatograficzny rozdział barwników liści czy tuszu z pisaka. Przewidziano także degustację żywności wyprodukowanej z zastosowaniem metod biotechnologicznych m.in. jogurtów, serów czy kiszonych warzyw oraz obserwację pod mikroskopem rozmaitych szczepów bakterii i  utrwalonych tkanek.

Na rozwieszonych pomiędzy stanowiskami doświadczalnymi plakatach zaprezentowany zostanie m.in. proces warzenia piwa czy informacje o  innowacyjnych lekach przeciwnowotworowych. Dociekliwi będą mogli również wysłuchać prelekcji popularnonaukowych. Warsztatom towarzyszyć będzie wystawa „Wrocławianie rozebrani do  ostatniej nitki... DNA", na której znajdą się fotografie fragmentu genomu.

PAP, arb

 0

Czytaj także