15 tysięcy złotych za przyrządzenie halibuta z porem i ośmiorniczką

15 tysięcy złotych za przyrządzenie halibuta z porem i ośmiorniczką

Dodano:   /  Zmieniono: 
Halibut (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski z Hotelu Sulbin w Garwolinie zwyciężyli w rozstrzygniętym w Poznaniu Kulinarnym Pucharze Polski. Finał tegorocznej edycji współzawodnictwa odbył się w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro.

Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Do środowego finału zakwalifikowało się osiem dwuosobowych drużyn kucharskich. Tegorocznym finałowym daniem konkursowym była potrawa z halibuta. - Uczestnicy otrzymali od nas filet ze skórą. Mogli z niego zrobić wszystko, ale dodatkowo na talerzu musiał się znaleźć por i ośmiorniczki. Oceniana była m.in. czystość w pracy, obecność wymaganych elementów, świeżość produktów. Punkty w konkursie przyznawane były za technikę, produkty i smak – wyjaśnił przewodniczący jury konkursu Jean Bos.

Główną nagrodą w konkursie jest uzyskanie tytułu „Najlepszego z najlepszych”, 15 tys. zł oraz szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym. Aby wziąć udział w półfinale KPP trzeba wygrać jeden z kilkunastu renomowanych polskich konkursów kulinarnych.

PAP, arb