Osoby zażywające leki na alergię i biorące antybiotyki pod żadnym pozorem nie powinny wtedy jeść grejpfrutów ani pić z nich soków - podaje "Fakt" za "Daily Express". To ”koktajl śmierci” - przestrzegają eksperci z British Heart Foundation.
Grejpfruty zawierają substancje chemiczne, które wchodzą w interakcje z niektórymi lekami i wzmacniają ich działanie. Zawarte w tych owocach furanokumaryny hamują działanie enzymów trawiennych.
Dlatego podczas brania leków należy odstawić cytrusy. Jedzenie grejpfrutów podczas kuracji antybiotykami może powodować niewydolność nerek, niewydolność oddechową, a także doprowadzić do krwawienia wewnętrznego organów i nagłej śmierci.
pr, "Fakt", "Daily Express"
Dlatego podczas brania leków należy odstawić cytrusy. Jedzenie grejpfrutów podczas kuracji antybiotykami może powodować niewydolność nerek, niewydolność oddechową, a także doprowadzić do krwawienia wewnętrznego organów i nagłej śmierci.
pr, "Fakt", "Daily Express"