Dobrze smakuje, poprawia nastrój. Ciemna, gorzka czekolada wpływa korzystnie również na nasze zdrowie, co jest potwierdzone naukowymi badaniami.
Działanie antynowotworowe, ochrona pamięci i opóźnienie starzenia – takie zdrowotne zalety można przypisać gorzkiej czekoladzie. Jej zalety wyczuwalne są przede wszystkim dla osób po 50. roku życia.
Jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Aby skutecznie zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się tych chorób, należy spożywać 1-2 tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo.
Gorzka czekolada pomaga także schudnąć. Spożywanie jej spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości. Jak ustalili naukowcy z Kopenhagi, po dawce tych słodyczy zjemy o 15 proc. kalorii mniej.
Jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Aby skutecznie zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się tych chorób, należy spożywać 1-2 tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo.
Gorzka czekolada pomaga także schudnąć. Spożywanie jej spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości. Jak ustalili naukowcy z Kopenhagi, po dawce tych słodyczy zjemy o 15 proc. kalorii mniej.
Źródło: rk, Huffington Post
Komentarze