Gluten szkodliwy? Twórca teorii zmienił zdanie

Gluten szkodliwy? Twórca teorii zmienił zdanie

(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Naukowiec, który swoimi badaniami zapoczątkował modę na dietę bezglutenową, po przeprowadzeniu ponownych badań wycofuje się ze swoich odkryć - pisze TVN 24.
W 2011 roku australijski gastroenterolog Peter Gibson podał, że z jego badań wynika, iż glutem może być szkodliwy nawet dla osób, które nie chorują na celiakię. Twierdził, że spożywanie glutenu może wywoływać niestrawności, wzdęcia, bóle głowy, czy zmęczenie. Wiele osób opierając się na tych odkryciach postanowiło przejść na dietę bezglutenową.

Obecnie Gibson sam wycofuje się ze swojej teorii. Po powtórzeniu eksperymentu w bardziej restrykcyjnych warunkach okazało się, że nie ma żadnych dowodów na to, by gluten szkodził osobom, które nie są chore na celiakię.

W diecie tej trzeba zrezygnować nie tylko z produktów mącznych, gdyż gluten dodawany jest także do wielu innych produktów spożywczych. Dietetycy ostrzegają, że samodzielne przejście na taką dietę może być szkodliwe, gdyż produkty bezglutenowe często są specjalnie modyfikowane i może nam zabraknąć witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku, selenu, wapnia czy magnezu.

TVN 24

Czytaj także

 11
  • Magda_Be IP
    Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty... Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem... Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: "zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie". I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co... Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje... Chciałabym być "tylko" wrażliwa na gluten... Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę :) Do czasu aż przestanę nudzić się w domu :P Możecie napisać do mnie na buka.politechnika@gmail.com :)
    • Kaśka IP
      Ten facet wcale nie jest twórcą teorii o glutenie, bo to było wiadomo wiele lat przed nim. Wprost kłamie bo mu za to płacą, czysty biznes a ludzie w to wierzą. Ja tego badziewia nie czytam i nie kupuję. Ktoś mi podał to śmiechu warte "źródło". To jest szit a nie źródło wiedzy.
      • smakosz IP
        Czlowiekowi szkodzi to co nie  smakuje , Naukowcom szkodzi to z czego nie ma kasiory , takie sa receptory.
        • adamasz IP
          Robią w konia jak chcą swoich wyznawców, ale oni dalej chcą w kogoś/coś wierzyć. Każda religia funkcjonuje w oparciu o te żałosne beczące stadka. Dają się strzyc, a twierdzą, że właśnie o to im chodzi, szczęśliwe są będąc dojone przez arcypasterzy. Dieta jako religia to pomysł nienowy. Mieliśmy już diety Diamondów, Kwaśniewskich itd. Wszystkie psu na budę! A autorom na tłuste konta...
          • helena IP
            Najlepiej , jesc wszystko, co sie nadaje do jedzenia i nie sluchac tych glupot medrcow, ze sol biala smierc, cukier biala smierc, nie zastepowac bialka kazeina, bo z kazeiny to guziki mozna zrobic.Jesc wszystko, tylko nie w nadmiarze bo przeciez nikt soli tez lyzkami nie je.Nie zastepowac, nie suplementowac, bo zadna kopia nie jest lepsza od oryginalu.Zdrowia zycze.