Wolna droga na wschód dla polskiego mleka

Wolna droga na wschód dla polskiego mleka

Dodano:   /  Zmieniono: 
35 polskich zakładów mleczarskich, niemal połowa kontrolowanych przez rosyjskie służby weterynaryjne, otrzymało certyfikaty uprawniające do eksportu swoich produktów do Rosji.
Na liście znaleźli się najwięksi eksporterzy produktów mleczarskich m.in. Danone, Spomlek, Mlekovita, Mońki, Hochland, Onken, Bel-Polsska czy Alima-Gerber.

Obecnie nie ma żadnego problemu z eksportem produktów mleczarskich. Pozwolenia na wywóz dostały najlepsze zakłady, które mogą dostarczyć każdą ilość mleka i innych wyrobów - podsumował minister rolnictwa Wojciech Olejniczak. Dodał, że tak pomyślny obrót sprawy to efekt szeregu rozmów zarówno z europejskim komisarzem ds. zdrowia i ochrony konsumentów Markosem Kyprianu, jak i ministrem rolnictwa Rosji Aleksiejem Gordiejewem. "Upór i dążenie do celu przyniosły efekty" - skonstatował.

"To jest dobry wynik i dobry zwrot w stosunkach polsko-rosyjskich" - powiedział minister, mając na myśli fakt, że pozwolenia na eksport na rosyjski rynek otrzymała niemal połowa ze skontrolowanych zakładów mleczarskich.

Jego zdaniem, jest teraz szansa na kontrolę kolejnych zakładów -  przetwórstwa drobiu, ryb czy eksporterów jaj.

Kontrole rosyjskich służb weterynaryjnych odbyły się w 75 mleczarniach. Zostały zakończone na początku listopada zeszłego roku, ale do poniedziałku 28 lutego strona rosyjska nie  informowała o wynikach inspekcji.

Wymóg posiadana zezwoleń na eksport do Rosji obowiązuje od 1 września 2004 roku. Od 1 stycznia do końca sierpnia 2004 roku wartość polskiego eksportu produktów mleczarskich do Rosji wyniosła, według rosyjskich źródeł, 40 mln dolarów.

Kilka dni temu radca handlowy Ambasady Rosji w Polsce Nikołaj Zachmatow mówił, że Rosja jest bardzo zainteresowana importem polskich produktów mleczarskich, głównie serów. Ale jednocześnie podkreślił, że Rosji potrzebny jest pewny partner, który uwzględniałby rosyjskie wymagania.

Polska eksportuje do Rosji przede wszystkim jogurty, serki, maślankę, sery i twarogi, masło, mleko i serwatkę.

Polski eksport wyrobów mleczarskich do Rosji stale rośnie. Znaczny wzrost zanotowano w 2004 r. W pierwszych trzech kwartałach wyniósł on ponad 9,5 tys. ton serów i twarogów o wartości prawie 15,5 mln USD, wobec 2,6 tys. ton o wartości 5,8 mln USD w analogicznym okresie 2003 roku. W trzech kwartałach ub. roku wyeksportowano też 11,8 tys. ton tzw. galanterii mlecznej (jogurty, kefiry, serki itp.) o wartości 10,2 mln dolarów, wobec 8,1 tys. ton - za 7 mln USD w 2003 roku.

em, pap