Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy

Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy

KitKat
KitKat / Źródło: KitKat
Na początku roku pisaliśmy o nowym smaku popularnych batonów KitKat, który wprowadzano w Japonii i Korei Południowej. Po zdobyciu Dalekiego Wschodu słodycze zawitają także do Europy oraz obu Ameryk.

Z komunikatu wydanego przez firmę Nestle wynika, że pierwsze batony z rubinową czekoladą pojawią się w Wielkiej Brytanii już 16 kwietnia. Początkowo będą sprzedawane wyłącznie w sieci marketów Tesco. Później różowe słodycze mają trafić także do pozostałych krajów Europy oraz Ameryki Północnej i Południowej. Kompletnego harmonogramu nie podano, jednak wiadomo już, że drugim europejskim krajem z nowym produktem firmy będą Niemcy, a nastąpi to w maju.

Rubinowa czekolada po raz pierwszy została zaprezentowana we wrześniu 2017 roku przed szwajcarską firmę Barry Callebaut. Została wykonana przy użyciu specjalnych „rubinowych” ziaren kakaowych, a nie jagód, barwników czy wzmacniaczy smaku. Nestle podało w oświadczeniu, że zaproponuje „nowe doznania smakowe wprowadzając na rynek baton o jagodowym aromacie, oblany całkowicie naturalną czekoladą o charakterystycznym różowym odcieniu”. Sublime Ruby jest dziełem czołowego japońskiego cukiernika Asumasa Takagi, który w przeszłości opracował dziesiątki odmian KitKatów.

W Japonii od dawna testowane są nowe odmiany KitKatów. W 2004 roku wprowadzono w tym kraju np. batona o smaku zielonej herbaty. W Japonii istnieje obecnie ponad 300 różnych smaków KitKatów, w tym wasabi, kwiat wiśni a nawet sushi KitKat.

KitKat to najbardziej doceniany batonik w Japonii. Od 2010 roku jego sprzedaż wzrosła tam o 50 procent. W lipcu 2017 roku w Brazylii otwarta została fabryka czekolady, która specjalizuje się w opracowywaniu nowych smaków KitKatów.

Czytaj także:
Turecki producent słodyczy i przekąsek ETi wchodzi na polski rynek

Czytaj także

 1
  • Ciekawe czy jak w Europie trafały się partie zawierające pokruszony plastik w czekoladzie?

    Czytaj także