Kosmiczne technologie w otoczeniu zabytków

Kosmiczne technologie w otoczeniu zabytków

Budynek Wydziału Fizyki Teoretycznej i Eksperymentalnej na Oxfordzie
Budynek Wydziału Fizyki Teoretycznej i Eksperymentalnej na Oxfordzie / Źródło: archdaily.com / Jim Stephenson, Jack Hobhouse
Budynek akademicki, który połączył w sobie nowoczesne laboratoria z otwartą przestrzenią dla studentów w centrum zabytkowej dzielnicy. Taki projekt powstał w Oxfordzie dzięki pracowni HawkinsBrown.

Uniwersytet Oksfordzki w 2009 roku poprosił pracownię architektoniczną HawkinsBrown o zaprojektowanie nowego budynku wydziału Fizyki Teoretycznej i Eksperymentalnej. Ideą, jaka przyświecała władzom uniwersytetu, było stworzenie przestrzeni pozwalającej na swobodną współpracę między zespołami w najnowocześniejszym otoczeniu laboratoryjnym. Miało to zapewnić bezprecedensowe warunki dla sławnych na świecie fizyków z Oksfordu.

Głównym wyzwaniem dla architektów była działka, na której miał powstać nowy budynek. Jest ona stosunkowo niewielka a ponadto otoczona przez zabytkową zabudowę, wśród której dominuje neogotycki budynek Keble College, zaprojektowany w 1870 roku przez Williama Butterfielda. Kolejnym ograniczeniem, którego musieli przestrzegać architekci była reguła zwana „Carfax Height”, która zakłada, że wszystkie budynki, znajdujące się w promieniu 1,2 km od zabytkowej wieży Carfax Tower, nie mogą być wyższe niż 18 metrów. Aby sprostać wymaganiom nałożonym przez uczelnię, a jednocześnie nie przekroczyć maksymalnej wysokości, niezbędne było wykopanie głębokiej na 16 metrów piwnicy. Pod ziemią zlokalizowane są laboratoria, wśród których znalazły się pomieszczenia zapewniające izolację od wszelkich wibracji, które pozwalają na przeprowadzanie niezwykle precyzyjnych eksperymentów fizycznych.

Czytaj także:
Najstarszy dom w Wielkiej Brytanii na sprzedaż. Ma ponad 700 lat

Efektem wymagań architektonicznych, które nałożyły otaczające budynki, było powstanie gmachu, którego fasada zachowana została w barwach pasujących do okolicy. Brąz oraz szkło nowego budynku wpisują się w barwy zabytkowej zabudowy. Część naziemna wnętrza budynki również utrzymana jest w odcieniach brązu. Stylizowana jest na klasycznie wyglądające budynki akademickie. Elementem łączącym klasyczny wygląd części nadziemnej z surowym środowiskiem podziemnej części laboratoryjnej jest drewniana klatka schodowa nawiązująca stylem do górnej części budynku.

Pomimo konieczności zastosowania wyspecjalizowanych urządzeń niezbędnych do przeprowadzania eksperymentów fizycznych, budynek otrzymał certyfikat BREEAM Excellent. Łączna powierzchnia wydziału to niespełna 9 tys. m kw.

Galeria:
Wydziału Fizyki Teoretycznej i Eksperymentalnej

Czytaj także

 0