Praski Koneser - kulinarny fenomen stolicy. 15 restauracji, 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów, 40 aromatycznych kaw i wiele, wiele więcej
Artykuł sponsorowany

Praski Koneser - kulinarny fenomen stolicy. 15 restauracji, 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów, 40 aromatycznych kaw i wiele, wiele więcej

Syreni Śpiew Koneser
Syreni Śpiew KoneserŹródło:Centrum Praskie Koneser
Na rodzinny brunch, biznesową kolację, romantycznego drinka i zabawę do rana… Pod względem różnorodności oraz jakości oferty gastronomicznej i rozrywkowej Centrum Praskie Koneser nie ma dziś w Warszawie konkurencji. Na terenie byłej fabryki wódek, na coraz to modniejszej warszawskiej Pradze, powstało prawdziwe zagłębie kulinarne. Do współtworzenia strefy gastronomicznej Konesera zaproszeni zostali wybitni restauratorzy. Tworzą oni wyróżniające się na rynku koncepty, dzięki którym przestrzeń ta spełnia wymagania najbardziej wybrednych… koneserów smaku.

dCentrum Praskie Koneser, usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, jesienią ubiegłego roku przywróciło do życia zabytkowe budynki, tworząc nowe, coraz mocniej bijące, kulturalne serce Warszawy. W tym czasie udowodniło warszawiakom, że dzięki rozwiniętej komunikacji miejskiej, Koneser jest bliżej niż może się wydawać, dosłownie rzut beretem od okolicznych dzielnic czy Centrum miasta, skąd można szybko i bez korków dojechać metrem czy tramwajem. Centrum Praskie Koneser wyróżnia się pod kątem rozrywkowej, muzealnej, zakupowej i przede wszystkim gastronomicznej oferty. Ta rozwija się tu z każdym miesiącem dzięki współpracy ludzi z pasją, którzy znaleźli tu swoje miejsce dla biznesu i realizacji marzeń.

„Warszawska Praga ma ogromny potencjał, a Koneser to miasto w mieście” – stwierdza z przekonaniem Magdalena Bartkiewicz – Podoba, General Manager Liebrecht & wooD w Polsce. „Ludzie lubią tu być. Biznes zgodnie współistnieje tu ze środowiskami twórczymi. To miejsce ma niezwykły klimat, który przyciąga poszukiwaczy miejsc wyjątkowych, nieoczywistych, magnetycznych” – dodaje.

Koneser Grill by Butchery & Wine

Ten niepowtarzalny klimat tworzą w Koneserze liczne miejsca spotkań przy stole, takie jak: restauracje, kawiarnie, bary, będące odpowiedzią zarządzającej obiektem grupy Liebrecht & wooD na potrzeby mieszkańców stolicy, ale również gości z kraju i świata.

„Koncepty restauracyjne w przestrzeni Konesera, choć bardzo różne, łączy jedno - wyróżniają się w swoim segmencie i tworzą jakościową oraz kompleksową propozycję, absolutny fenomen i ciekawostkę w skali miasta, a nawet kraju”mówi Daniel Pawełek, jeden z najbardziej cenionych w Polsce restauratorów, właściciel restauracji Koneser Grill by Butchery & Wine.

„Ja pierwszy uwierzyłem w potencjał Konesera. Zachwycała mnie jego architektura i historia, które razem tworzą tu niepowtarzalną w skali Warszawy i kraju opowieść i atmosferę. Dziś, kiedy Koneser rośnie w siłę, a Zoni przyciąga coraz liczniejsze grupy gości, czujemy dobitnie, że kulinarną przestrzeń tego miejsca tworzą ludzie tacy jak my - pasjonaci architektury, sztuki, gościnności i doskonałego jedzenia. Dokładnie tacy też są nasi goście, to koneserzy smaku” - stwierdza z przekonaniem twórca projektu wnętrza, współtwórca i współwłaściciel restauracji Zoni, Mirosław Nizio.

Kulinarne centrum stolicy przesuwa się na Pragę

Centrum Praskie Koneser to obecnie najbogatsza oferta gastronomiczna na Pradze i jedna z ciekawszych w stolicy.

Starannie dobrane i różnorodne lokale zebrane w jednym miejscu tworzą spójną, ale bardzo bogatą kulinarnie całość, która zapewnia koneserom smaku spełnienie ich codziennych potrzeb. Znajdą tu kuchnię etniczną, wegetariańską, polską, fine dining, “comfort food”, grill oraz wychodzące z DNA miejsca liczne bary, jak na byłą zrewitalizowaną fabrykę wódki przystało. To wszystko składa się na unikatowe miejsce stworzone dla ludzi z miłością do rytuałów, tradycji i historii.

ZONI

Znajduje się tu obecnie 15 klimatycznych restauracji, kawiarni i barów, a docelowo będzie ich 20. W szczegółach oferta kulinarna Konesera to: 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów o łącznej długości 60 metrów, 30 barmanów i 10 000 kieliszków, 500 mocnych alkoholi, 250 etykiet wódek, 200 etykiet win i do tego 40 aromatycznych kaw.

Swój dzień koneserzy smaku mogą zacząć śniadaniem, próbując roślinnych specjałów w ORZO, gdzie znajdą zdrowe jedzenie, wygodę i odpoczynek od miejskiego zgiełku (dosłownie - w lokalu są rośliny oczyszczające powietrze). Prostotę i „slow life” w nowoczesnym wydaniu serwowane pod postacią soków, koktajli i sałatek goście znajdą także we Frankie’s.

Co na lunch? Powrót do smaków dzieciństwa w WuWu - bistro, którego wnętrze i swobodna atmosfera kuszą wielbicieli polskich smaków i trunków. Polska kuchnia z międzynarodowymi akcentami oraz lokalny klimat dzielnicy odnaleźć można w Fermencie Praskim. Meksykańskie specjały w Papa Diego czy hot dogi gourmet w Van Dogu to opcja dla ciekawych odkryć kulinarnych z różnych stron świata. Dla pracujących, doskonałym miejscem na spotkanie może być również Google Campus café. W międzyczasie chwilę relaksu, domową atmosferę i produkty “homemade” goście znajdą w Columbus Coffee. O rozkosze podniebienia smakoszy czekolady dba natomiast Pijalnia Czekolady Wedel, w której słodkości, desery i praliny tworzone są z pasją od 1851 r.

Wieczór rozpocząć można w docenianym zarówno kulinarnie, jak i architektonicznie, Zoni. Perfekcyjna i radosna kuchnia w połączeniu z gościnnością i wysoko ocenianym, także na arenie międzynarodowej, industrialnym wnętrzem, to mieszanka, która zaspokaja najwybredniejsze apetyty. Dania gotowane na żywym ogniu to z kolei specjalność Koneser Grill by Butchery & Wine. Od wejścia gości otula zapach drewna, smażonego na grillu mięsa i odgłos nalewanego do kieliszka nieoczywistego wina. To miejsce, w którym można docenić wyjątkowość kulinarnych doświadczeń. Na miłośników egzotycznych smaków czeka natomiast Bombaj Masala - indyjskie tapas i inne orientalne specjały w nowoczesnym wydaniu.

Wielbiciele spędzania jakościowego czasu przy intrygujących drinkach, dobrze poczują się w tętniącym całą dobę życiem Moxy Hotel Barze. Ukryty w Muzeum Polskiej Wódki Bar ¾ zapewnia relaks przy drinku i aromacie dymu z cygar, a tchnienie produkcyjnej przeszłości zatrzymane w ciekawie zaprojektowanych wnętrzu przenosi wprost do czasów międzywojnia. Jako zwieńczenie kulinarnej przygody, zabawa do białego rana czeka na gości w kultowym, odrodzonym po kilku latach przerwy Syrenim Śpiewie, gdzie 4 poziomy, 4 bary, 3 sceny, magiczny ogród i piec z szamotu, z którego wychodzą świetne dania, gwarantują zabawę przez 7 dni w tygodniu.

Na tym jednak nie koniec. Już wkrótce w Centrum Praskim Koneser zadebiutują kolejne lokale, wśród nich: La Fabrica Tapas BarAzia Restaurants – 3-piętrowa, przestronna, wyjątkowo zaprojektowana restauracja serwująca orientalne potrawy z krajów dalekiego Wschodu. Powstają tu także winiarnia Odkupienie Win oraz koncept gastronomiczny tworzony specjalnie pod kątem rodzinnych spotkań przy stole z najmłodszymi ze specjalnym menu i świetnie wyposażoną strefą zabaw dla maluchów.

WuWu

Dzięki bogatej i zróżnicowanej ofercie Koneser to idealne miejsce na codzienne spotkania prywatne i biznesowe, a także przestrzeń do spędzania czasu przy wspólnym stole z rodziną i znajomymi. Do Konesera dojechać można metrem, tramwajem, autobusem, rowerem, elektryczną hulajnogą. Świetny dojazd autem z każdego miejsca Warszawy i ogromny parking z symbolicznymi opłatami za parkowanie to kolejny powód, aby udać się do nowoczesnego epicentrum kulinarnej i towarzyskiej Stolicy. Szczegółową ofertę restauracyjną i rozrywkową Centrum Praskiego Koneser można znaleźć na www.koneser.eu.

***

Centrum Praskie Koneser to serce odradzającej się warszawskiej Pragi – 4. najlepszej dzielnicy Europy w rankingu magazynu Business Insider. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej.

5 minut spacerem od stacji metra Warszawa Wileńska, w Centrum Praskim Koneser, znajdziemy jedno z ciekawszych zagłębi restauracyjnych i barowych z kultowymi lokalami i kuchnią z całego świata: Bombaj Masala, Papa Diego, Frankie’s, ORZO, Koneser Grill by Butchery & Wine, Bar Hotel Moxy, Syreni Śpiew. Życie w Koneserze koncentruje się wokół otwartego Placu Konesera, a wyjątkowy klimat miejsca tworzą muzea i wystawy, targi, festiwale i rozmaite wydarzenia kulturalne. W pasażu znajdziecie z kolei unikatowe sklepy i polskie marki, niedostępne w galeriach handlowych, tworzone przez rodzimych producentów, jak MUSCAT, Minty Dot czy Mydlarnia Cztery Szpaki. A wszystko to w otoczeniu starannie odrestaurowanych budynków z czerwonej cegły, przenoszących gości do czasów Warszawy z przełomu XIX i XX wieku.

Trzypoziomowy, wygodny parking podziemny, udogodnienia dla rowerzystów i dostęp wszystkich środków komunikacji miejskiej (metro, tramwaj, autobus i pociąg) zapewniają łatwy dojazd z każdej części miasta.

Koneser to miejsce pełne pozytywnej energii, inspiracji i pasji – sprawdźcie je sami!

Więcej informacji na www.koneser.eu.

Źródło: Centrum Praskie Koneser