Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie

Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie

Daktyle
DaktyleŹródło:Fotolia / sriba3
Dodano: 
Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?

Daktyle zawierają miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, mnóstwo witamin z grupy B, w tym witaminę B6 (pirydoksyna), niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Znajdziemy w nich także spore ilości witamin A i K oraz karotenów i luteiny. Są bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na metabolizm. W dodatku są wyjątkowo słodkie. Ich wyjątkowy smak z pewnością ułatwi zmianę codziennych nawyków żywieniowych i wprowadzenie nowego rytuału – chodzi o spożywanie trzech daktyli każdego dnia. Zmiana niewielka, a korzyści dla zdrowia ogromne.

Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.

Czytaj też:
Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników

Czy trzeba jeść je kilogramami, żeby móc korzystać z ich dobroczynnych właściwości? Na szczęście nie. I dobrze, ponieważ są też wyjątkowo kaloryczne. Wystarczy jeść 3 daktyle dziennie.

Oto 6 pozywtynych skutków wprowadzenia do codziennej diety tych brązowych, pomarszczonych owoców:

  • Jedzenie daktyli daje bezpieczny i skuteczny zastrzyk energii. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi. Są też bezpieczniejsze niż kofeina, ponieważ nie podnoszą ciśnienia.
  • Spożywanie daktyli poprawia metabolizm. Przede wszystkim dlatego, że zawierają mnóstwo błonnika. Poza tym korzystnie wpływają na „dobre bakterie” w jelitach.
  • Wprowadzenie daktyli do codziennej diety poprawia odporność. Są bogate w magnez, miedź, mangan i selen. Ten ostatni, jak pokazują badania, skutecznie zapobiega nowotworom.
  • Daktyle są też bogatym źródłem żelaza, dlatego warto po nie sięgać, by uchronić się przed niedokrwistością.
  • Dzięki dużej zawartości potasu, daktyle korzystnie wpływają na pracę serca. Chociaż są słodkie, skutecznie obniżają poziom „złego cholesterolu”, który jest odpowiedzialny za wiele chorób układu krążenia.
  • Daktyle zawierają również dużo siarki, co pozwala walczyć z różnymi reakcjami alergicznymi. Są więc idealne dla alergików. Pod warunkiem, że nie są oni uczuleni właśnie na daktyle...

Czytaj też:
Przestań odmawiać sobie ziemniaków. One nie tuczą