Kto jada ostatki..., czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem

Kto jada ostatki..., czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.plŹródło:InfoWire.pl

To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne szaleństwa przed nadejściem Wielkiego Postu. Jak pożegnać karnawałową kuchnię? Oto propozycje kucharzy Knorr.

Z godnością pożegnaj mięso

W karnawale, tradycyjnie uznawanym za czas hucznych zabaw i powszechnego dobrobytu, na naszych stołach powinny często gościć potrawy mięsne, które mają być jego oznaką. Natomiast trzy ostatnie karnawałowe dni zwane są mięsopustem, co sugeruje, że w tym czasie opuszczamy, a więc żegnamy wszelkiego rodzaju mięsa. Aby pożegnanie to było godne, warto postawić na dania mięsne, serwując je rodzinie i znajomym podczas ostatkowych przyjęć. Kucharze Knorr polecają sięgać nie tylko po drób, z którego szczególnie chętnie przygotowujemy karnawałowe przekąski, ale również po inne gatunki mięs: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę. Przyrządzimy z nich wyśmienite dania główne na ostatkowy obiad lub kolację. Strzałem w dziesiątkę będą Duszona wołowina z warzywami, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami lub Polędwiczki z orzechami. Te dania zaspokoją gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. A dla zwolenników orientalnych połączeń Wołowina z orzechami oraz Schab z jabłkami i sezamem. Poniżej szczegółowe receptury szefów kuchni Knorr:

http://www.przepisy.pl/przepis/poledwiczki-z-orzechami#zaawansowana/t%5B0%5D:110/t%5B1%5D:54

http://www.przepisy.pl/przepis/schab-z-jablkami-i-sezamem#zaawansowana/t:3

Jeśli już natomiast koniecznie chcemy ugościć przybyłych daniem z drobiu, postarajmy się przyrządzić go w sposób wyjątkowy, przełamując kulinarną rutynę. Dobrym na to sposobem jest skorzystanie z przepisów nawiązujących do kuchni świata dzięki przyprawom i dodatkom nieużywanym na co dzień dania z drobiu zyskają nowy, nieznany wcześniej domownikom i gościom smak. Kurczak po hiszpańsku, czyli uduszony w całości w towarzystwie podsmażonych warzyw: papryki, cukinii, cebuli, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem, szałwią, i oczywiście, jak na kuchnię hiszpańską przystało, podany z oliwkami to wyśmienita propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Możemy też sięgnąć do kuchni francuskiej i przygotować Kurczaka Cordon Bleu lub Piersi z kurczaka w cieście francuskim. Licznych inspiracji dostarczy nam również kuchnia orientalna, w której mięso drobiowe odgrywa istotną rolę. Długo by wymieniać te smaczne propozycje! Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca choćby szybkie i łatwe w przygotowaniu Udka z kurczaka w orzechowym sosie. Dania przyrządzimy według poniższych przepisów:

http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-po-hiszpansku#zaawansowana/t%5B0%5D:6/t%5B1%5D:29

http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-cordon-bleu#zaawansowana/t%5B0%5D:4/t%5B1%5D:29

Wyśledź najlepsze śledziki

 Ostatki kojarzymy jeszcze z jednym charakterystycznym daniem, a właściwie przekąską śledziami. Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypadający 12 lutego) zwykliśmy nawet nazywać śledzikiem. Tradycyjnie bowiem karnawałowe zabawy mają kończyć się wraz z wybiciem północy zwiastującej nadejście Wielkiego Postu. Dawnymi czasy w tym momencie ustawały tańce i hulanki, ze stołów znikały karnawałowe pyszności, ustępując miejsca potrawom postnym, w tym osławionym śledziom. Dziś nie czekamy już do północy, by po nie sięgnąć, i często zajadamy się nimi podczas ostatkowych zabaw i przyjęć. Jak zatem je przyrządzić? Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, wskazuje, że pomysłów na podanie śledzi może być bez liku, gdyż to produkt niezwykle w kuchni uniwersalny będą znakomicie smakowały przygotowane na ostro, ale równie dobrze apetyty zaostrzą śledzie z nutą słodyczy, np. z suszonymi owocami. Gości lubiących znane już podniebieniom połączenia kulinarne zadowolą takie propozycje jak Śledź w śmietanie, Śledź w pomidorach po tatarsku czy Rolmops w zalewie octowej. Natomiast chcąc ich zaskoczyć, podajmy Śledzia w zalewie wiśniowej. Jak przyrządzić te przekąski? Oto przepisy:

http://www.przepisy.pl/przepis/rolmops#szukaj/śledź/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/sledz-w-zalewie-wisniowej#szukaj/śledź/przepisy

Osłodź sobie ten czas

Na ostatkowym stole nie może zatem zabraknąć mięs oraz śledzi. Ale to nie wszystko, bo czymże byłyby ostatki bez słodkości, a zwłaszcza tłusty czwartek bez pączków i faworków, zwanych też chrustem? Tradycyjnie tych pyszności unikano w okresie postu, dlatego tuż przed końcem karnawału spożywano je w szczególnie dużych ilościach. I to się nie zmieniło, dlatego w ostatki powinniśmy pokusić się najlepiej o domowe, własnoręcznie przygotowane pączki i faworki. Podpowiedzi, jak je zrobić, dostarczają szefowie kuchni Knorr, proponując poniższe receptury:

http://www.przepisy.pl/przepis/faworki-chrust#szukaj/faworki/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/paczki#szukaj/pączki/przepisy

Świętuj w brytyjskim stylu

Jest jeszcze jeden sposób na godne pożegnanie karnawału, niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy w szczególny sposób celebrują tam ostatni dzień przed nastaniem okresu postu, obchodząc tak zwany Pancake Tuesday. Wówczas na stół wjeżdżają naleśniki na słodko, z mięsem, z warzywami wybór jest ogromny! Brytyjczycy się nimi wprost zajadają! Możemy do nich dołączyć i także w ostatni wtorek karnawału przygotować dla rodziny pyszne naleśniki. Małym i dużym łasuchom kucharze Knorr polecają Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi oraz Czekoladowe poduszeczki z naleśników. Amatorów mięsnych smakołyków zadowolą Meksykańskie naleśniki z kurczakiem i oliwkami oraz Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, a dla wielbicieli warzyw strzałem w dziesiątkę okażą się Naleśniki z papryką i cukinią:

http://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-miesem-i-suszonymi-pomidorami#szukaj/naleśniki/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-papryka-i-cukinia#szukaj/naleśniki/przepisy

 

Propozycje na ostatkowe menu znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale Przepisy.pl na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

Źródło: Knorr;
dostarczył:
netPR.pl